Obama utvisar 35 ryska diplomater. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TTObama utvisar 35 ryska diplomater. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TT
Obama utvisar 35 ryska diplomater. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TT
Lavrov vill svara med samma medel. Foto: EPA/ TTLavrov vill svara med samma medel. Foto: EPA/ TT
Lavrov vill svara med samma medel. Foto: EPA/ TT

Putin: Vi utvisar inte USA-diplomater

Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ville utvisa 35 amerikanska diplomater.

Det var reaktionen på Obamas besked om att utvisa samma antal ryska diplomater från USA.

Men president Putin säger nej till utvisning – och bjuder i stället in amerikanska diplomatbarn till fest.

Tonen har hårdnat mellan USA och Ryssland.

Efter att både FBI och CIA konstaterat att det var Ryssland som låg bakom hackerattackerna i samband med det amerikanska presidentvalet kom beskedet från Vita huset på torsdagen:

Rysslands svar på Obamas åtgärder är tuffa.Foto: EPA/ TT

35 ryska diplomater utvisas – på grund av "aggressiva trakasserier".

Sanktioner mot Ryssland från Obama

– Jag har krävt ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och cyberattacker kopplade till det amerikanska valet, sa president Barack Obama i ett uttalande.

 

 

 

 

Ryssland tros ha blandat sig i valet för att påverka utgången – till fördel för Donald Trump.

 

LÄS MER: De finns med på USA:s sanktionslista

 

Förutom att utvisa diplomater inför USA också sanktioner mot fyra höga chefer inom den ryska militära underrättelsetjänsten.

Rysslands svar till USA: Utvisning

På fredagen svarade Ryssland – eller närmare bestämt utrikesminister Sergej Lavrov – med att i sin tur begära att 35 amerikanska diplomater skulle utvisas från Ryssland. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass rör det sig om 31 personer på ambassaden i Moskva och fyra på generalkonsulatet i S:t Petersburg.

Men Vladimir Putin sätter ner foten. Han säger att några amerikaner inte kommer att utvisas, rapporterar AFP.

 

 

 

 

– Vi kommer inte att skapa problem för amerikanska diplomater, säger presidenten i ett uttalande.

Putin säger också att han hoppas kunna gå vidare i att återskapa relationen mellan Ryssland och USA när Donald Trumps regering tillträder.

– Vi ser de nya, ovänliga åtgärderna av den avgående administrationen som en provokation för att ytterligare underminera ryskamerikanska relationer, säger han enligt AFP.

Samtidigt passar han på att bjuda in amerikanska diplomaters barn till jul- och nyårsfest i Kreml. Och önskar Obama och Trump ett gott nytt år.

Lavrov: "Ömsesidighet är lag"

Lavrov uppges ha bett president Vladimir Putin att godkänna "öga för öga"-draget.

– Vi kan självklart inte lämna sådana förolämpningar utan svar. Ömsesidighet är lag när det kommer till diplomati och internationella relationer, säger han om USA:s besked att utvisa diplomater enligt Tass.

 

LÄS MER: Gunnar Johansson: Obama sätter Trump under hård press

 

Ryssland har hela tiden förnekat inblandning i hackerattackerna mot Demokraterna och Hillary Clinton. Och Lavrovs ord om den nuvarande demokratiska ledningen i USA är hårda:

– Den avgående Barack Obama-regeringen anklagar Ryssland för alla dödssynder, försöker skylla alla misslyckade utrikespolitiska initiativ på oss och har framfört grundlösa anklagelser om att Ryssland låg bakom försök att lägga sig i den amerikanska valkampanjen, säger han enligt ryska Tass.

Även den ryska ambassaden i Storbritannien har på Twitter uttryckt glädje över att Barack Obama snart lämnar presidentposten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag