Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin undertecknar ny lag mot HBTQ och könsbyte

Under förra veckan höll Putin ett möte i Kreml med soldatmödrar där han uppmanade dem att inte tro på allt de läser om kriget.
Ryssland president Vladimir Putin då han undertecknade ett annat avtal, som i strid med internationell rätt erkände de så kallade utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga.
Foto: EyePress News/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN / Shutterstock Editorial / Copyrig
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med ledare för de fyra ukrainska regioner som Ryssland i strid med internationell rätt påstår sig ha annekterat från grannlandet.
Foto: Grigory Sysoyev / TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade under måndagen ett lagpaket som förbjuder ”propaganda för HBTQ, könsbyte och pedofili”, rapporterar statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti

För den som sprider ”HBTQ-propaganda” väntar böter på motsvarande 66 000 kronor – och utländska medborgare kan även fängslas i 15 dagar och utvisas. 

Sedan 2013 har Ryssland en lag som förbjuder vad som kallas ”homosexuell propaganda” till barn, som gör det straffbart att skilda eller berätta om samkönade relationer. 

Denna skärptes ytterligare under måndagen då president Vladimir Putin undertecknade ytterligare ett lagpaket som riktar sig mot landets HBTQ-befolkning och buntar ihop dessa med pedofiler. 

Utlänning kan fängslas och utvisas

Det nya lagpaketet förbjuder främjande eller skildring av ”icke-traditionella sexuella relationer, pedofili och könsbyte” i filmer, böcker reklamfilmer, mediepublikationer, audiovisuella tjänster, datorspel och marknadsplatser”, rapporterar Ria Novosti. 

Den som bryter mot lagen om ”HBTQ-propaganda” kan dömas till böter på motsvarande 66 000 kronor eller fängslas i 15 dagar och utvisas från landet om det rör sig om en utlänning. 

För främjande av pedofili är bötessumman den dubbla. 

För spridning av information som uppvisar ”icke-traditionella sexuella relationer och preferenser”, eller som kan få barn ”att vilja byta kön”, så väntar böter på motsvarande drygt 30 000 kronor. 

Ryssland anklagade svensk diplomat för ”homosexuell propaganda”

I april dömdes Facebooks ägarbolag Meta och kinesiska Tiktok att betala böter efter att de vägrat ta bort HBTQ-relaterat innehåll, rapporterade ryska nyhetsbyrån Interfax.  

I september anklagades en namngiven svensk diplomat för att ”sprida homosexuell propaganda” till barn, efter att ha filmats i ett klassrum där det på ett bord fanns böcker av författarna Fredrik Backman och Katarina Taikon som översatts till ryska. 

Överstelöjtnanten om explosionerna i Ryssland

Överstelöjtnant Peter Lidén: Slår mot elförsörjning under vinterkylan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.