Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putin: ”Trump är inte min brud”

Rysslands president Vladimir Putin gav en presskonferens i Xiamen, Kina. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN
Valdimir Putin hoppas kunna förbättra relationen till Donald Trump. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin säger att han inte planerar att slå tillbaka mot Donald Trumps beslut att stänga det ryska konsulatet i San Francisco.

Den ryske presidenten hoppas kunna förbättra relationen med amerikanske presidenten – men tycker det är ”väldigt naivt” att bli tillfrågad om han är besviken på den amerikanske presidenten.

– Han är inte min brud, och jag är inte hans brud eller brudgum, sade Vladimir Putin enligt Bloomberg.

När Donald Trump valdes till president utlovade han förbättrade relationer med Ryssland och dess ledare Valdimir Putin. Men länderna har sällan varit överens, vare sig det gäller hur kriget i Syrien ska hanteras eller skrärpta sanktioner mot Nordkorea.

Det var under en presskonferens i samband med BRICS-mötet i Xiamen, Kina, som Vladimir Putin svarade på frågor om hur relationen med Donald Trump är efter den amerikanske presidentens beslut att stänga det ryska konsulatet i San Francisco. Stängningen kom efter beskedet att Ryssland ska utvisa 755 amerikanska diplomater från landet. Det i sin tur sågs som ett svar på de sanktioner som senaten i USA röstat igenom mot Ryssland.  

Kinas president Xi Jinping talar under en presskonferens under BRICS-mötet i Xiamen, Kina. Foto: FRED DUFOUR / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAD ÄR BRICS?

✓BRICS är förkortningen för det organiserade samarbetet mellan fem av världens största och mest växande statsekonomier: 

Brasilien

Ryssland

Indien

Kina (från engelskans China)

Sydafrika

✓Samarbetet grundades 2009 och var ursprungligen känt som "BRIC", fram till dess att Sydafrika 2010 blev medlem. 

”Jag hoppas att vi kommer att kunna nå någon form av kompromiss”

Putin sade att han inte tänker vidta åtgärder ”för nävarande”, men när han fick frågan om han var besviken på Trump tyckte han frågan var ”väldigt naiv”.

– Han är inte min brud, och jag är inte hans brud eller brudgum. Trump styrs av sitt lands nationella intressen, och detsamma gäller för mig. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna nå någon form av kompromiss i att lösa gemensamma och internationella problem, som den amerikanske presidenten själv har sagt, sade Vladimir Putin.