Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin tackar ryssarna efter omröstningen

Europaparlamentarikern kritiserar ryska fabrikers bajsvatten.
En demonstrant i Sankt Petersburg håller upp en skylt med texten: ”Vi behöver byta president, inte konstitutionen”.Foto: SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMAGES/SHUT / SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHU
Vladimir Putin röstar själv i omröstningen.Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA
På grund av coronaviruset sköts omröstningen fram och pågick en hel vecka för att sprida ut folksamlingarna.Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Rysslands ändrade grundlagar kommer att införas på en gång efter att de fått sitt godkännande i veckans omröstning.

Vladimir Putin kan nu fortsätta som president till 2036 – och tackar ryssarna för ”stödet och förtroendet”.

– Folk kände med hjärtat att det som föreslagits var efterfrågat och behövdes, säger Putin, enligt Tass.

Frågan om hur Vladimir Putin, 67, skulle kunna sitta kvar som president efter det att hans två senaste mandatperioder går ut 2024 har uppehållit många i och utanför Ryssland.

Svaret kom från presidenten själv när han i sitt årliga tal i januari tog upp förslaget om ändringar i Rysslands författningar.

I onsdags avslutades den veckolånga nationella omröstningen och enligt landets centrala valkommission röstade 77,92 procent för ändringarna. Valdeltagandet låg på 67,97 procent.

Endast en region röstade mot

Av Rysslands 85 regioner var det bara i arktiska Nentsien som en majoritet röstade nej, enligt Reuters.

Enligt rysk lag kan en president bara sitta på sin post i två mandatperioder. Men med den nya grundlagen har räkningen ställts om till noll och Putin kan alltså väljas om 2024 och 2030.

På fredagen skrev Putin under en presidentorder om att ändringarna ska börja gälla redan på lördagen. Han tackade också ryssarna för ”stödet och förtroendet”.

– Folk kände med hjärtat att det som föreslagits var efterfrågat och behövdes i landet, sa Putin, enligt nyhetsbyrån Tass.

Kritik mot röstningen

Den självständiga valobservatörsorganisationen Golos har dock kritiserat flera aspekter av omröstningen, enligt Meduza. Bland annat det faktum att den inte har genomförts enligt de aktuella lagarna som finns för officiella folkomröstningar och ojämlikheten mellan de båda kampanjerna där ja-sidan fått stöd från myndigheterna, enligt Golos.

Dessutom har det kommit flera rapporter om att anställd på statliga verksamheter och i stora företag tvingats till att rösta, enligt Golos.

Ändringarna i Rysslands författning

Här är några av de ändringar som görs i ryska författningen.

Ryska författningen står över internationell lag.

Parlamentets underhus, duman, får mer att säga till om när det gäller utnämningen av premiärminister.

Parlamentets överhus får mer att säga till om när det gäller utnämningen av federala domar.

Minimilönen kan inte vara lägre än existensminimum och pensionsutbetalningarna ska kontinuerligt justeras.

Giftermål definieras som en förening endast mellan man och kvinna

Ryska språket skyddas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.