Putin svarar direkt på stora flygövningen

Vladimir Putin beordrade plötsligt en beredskapskontroll av flygplan och helikoptrar.
Foto: Alexander Nemenov / Pool / Epa / Tt
Här lyfter planen i jätteövningen. Här syns Sveriges JAS 39 Gripen
Norge: F-16 Fighting Falcon
Nato: Awacs
Foto: Frank Augstein
USA: F-16 Fighting Falcon
Frankrike: Mirage 2000
Foto: Anthony Jeuland
Finland: F-18 Hornet
Tyskland: MRTT
Nederländerna: KDC-10
Schweiz: F-18 Hornet
1 / 11

LULEÅ. Här lyfter stridsflygplan från Sverige, Schweiz, USA och Storbritannien i den stora militärövningen ACE 15 från flygbasen F 21 i Luleå.

Tre timmar senare: Vladimir Putin beordrar full stridsberedskap i en oplanerad beredskapskontroll som involverar 12 000 soldater och 250 flygplan.

Klockan nio på måndagsmorgonen lyfte de första stridsflygplanen från F 21 i den stora militära flygövningen Arctic Challenge Exercise, ACE 15.

– Jag ser fram emot att skapa en övning som förbereder Sveriges och Europas flygvapen för framtida utmaningar och uppgifter, konstaterade Carl-Johan Edström, flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj och biträdande övningsledare för ACE 15.

Tre timmar senare kom svaret från Moskva.

President Vladimir Putin beordrade plötsligt en beredskapskontroll av 250 flygplan och helikoptrar, uppgav den ryska nyhetsbyrån TASS.

Enligt det ryska försvarsdepartementet involverar kontrollen som kommer att pågå i flera dagar dessutom 12 000 soldater runt Moskva, och i det centrala, västra och södra militärdistriktet.

För bara ett par månader sedan försattes 38 000 ryska soldater och 41 örlogsfartyg i stridsberedskap i en militär övning i Arktis.

Skjuter missiler

Enligt den ryske försvarsministern Sergej Shoigu är beredskapsövningarna en konsekvens av att "Ryssland står inför nya hot som tvingar landet att öka sin militära styrka och kapacitet".

Som en del av den nya beredskapsövningen kommer Ryssland också att skjuta missiler, som i skarpt läge bestyckas med kärnvapen, i ett skjutområde i Sibirien, uppger nyhetsbyrån AP.

Den nu pågående beredskapsövningen ska enligt AP ses som del av förberedelserna inför den mycket omfattande ryska militärövningen "Center-2015" som planeras senare under året.

Enligt den förra utrikesministern Carl Bildt ligger Rysslands övningsverksamhet i dag på en avsevärt högre nivå.

– Något direkt hot mot Sverige föreligger knappast, men däremot ett mer osäkert säkerhetspolitiskt läge i Europa. Och då är övningar som dessa ännu viktigare, säger Bildt om det svenska deltagandet i ACE 15.

Vill visa musklerna

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott, är inte överraskad över reaktionen från Moskva:

– Det hade väl förvånat om inte Ryssland markerat sitt ogillande på olika sätt. Det är så här det har sett ut de senaste åren.

Enligt Allan Widman vill Vladimir Putin samtidigt visa musklerna.

– Min bedömning är att Putin vill återvinna inflytandet över hela det territorium som en gång utgjorde Sovjetunionen. Då kan även rörelser i utkanten av den bilden vara misshagliga för Moskva.

– Men varje land har rätt att göra sina säkerhetspolitiska val. Det är inget som Ryssland har något med att göra. Därför borde han ha avstått.

Scenariot för ACE 15, som inleddes i går, är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat. Totalt deltar cirka 3 600 personer och 115 flygplan från nio olika länder. Deltagande nationer är Sverige, Norge, Finland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna.

Flygplanen som deltar i övningen ACE 15

Sverige deltar med Jas 39 Gripen, ett ledningsflygplan, ASC 890, och ett tankerflygplan, C-130/T.

Finland deltar med F-18 Hornet.

Norge använder F-16 Fighting Falcon i övningen.

Schweiz F-18 Hornet.

Storbritannien Hawk 2000 och Tornado samt tankerflyg Voyager och störflygplanet DA-20.

Frankrike kommer med Mirage 2000.

Tyskland deltar med Eurofighter samt med tankerflyg MRTT, skolflygplan PC-9 och störflygplan.

USA deltar med F-16 Fighting Falcon.

Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10.

Nato med två Awacs-flygplan (Awacs står för Airborne Warning And Control System). Källa: Försvarsmakten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.