Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin stoppar deras adoption

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars och Sara Silverdahl i flickrummet som står klart. Men nu stoppas den planerade adoptionen.
Foto: Henrik Hansson

Lars och Sara Silverdahl från Hedemora skulle i november bli föräldrar till en fyraårig flicka från Sankt Petersburg.

Men i torsdags kom beskedet - Ryssland stoppar alla adoptioner till Sverige.

– Man blir ju ledsen och frustrerad. Det är det här vi har väntat på i flera år nu, att få komma hem med vårt barn, säger Lars Silverdahl.

I somras antog Ryssland sin nya, kontroversiella antihomolag.

Och under torsdagen stoppade man alla adoptioner till Sverige.  Anledningen?

Sverige tillåter samkönade äktenskap.

Lars och Sara Silverdahl från Hedemora är ett par som drabbas av adoptionsstoppet.

"Kallar oss mamma och pappa"

Till hösten skulle de adoptera en fyraårig flicka från Sankt Petersburg, och den 15 oktober hade de domstolstid i Sankt Petersburg. Men under torsdagen fick de beskedet om stoppet.

– Vi vet fortfarande inte om vi får komma i väg eller inte. Men som det ser ut just nu är det stopp, säger Lars Silverdahl.

Flickan hade de fått träffa i en vecka under sommaren. Då fick paret, som även SVT  rapporterat om, skriva under papper på att de godkände att de ville bli flickans föräldrar. Och under hösten har de börjat planera för resan till Sankt Petersburg.

Paret berättar för SVT om när de träffade flickan i Ryssland.

– Hon var sprudlande glad och springer emot oss när vi kommer. Hon kallar oss redan för mamma och pappa, berättar Sara.

Känner sig maktlös

– Det känns jättejobbigt. Man blir ju ledsen och frustrerad. Det är det här vi har väntat på i flera år nu, att få komma hem med vårt barn, säger Lars Silverdahl, till Expressen.se.

– Hon fyller fem i december, så hon är ju också fullt medveten om att vi skulle bli hennes föräldrar.

Lars och Sara har varit i kontakt med myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA, som hänvisat dem vidare till socialdepartementet. Men sedan beskedet kom om totalstoppet har de inte hunnit få tag i dem.

– Just nu känns det inte som att det finns så mycket vi kan göra, mer än att hoppas att det löser sig - man känner sig lite maktlös, säger Lars.

Familjen ställer nu sina förhoppningar till kontakter på socialdepartementet och utrikesdepartementet.

– Det känns inte som att vi inte kan göra så mycket mer än att vädja till de i regeringen som har hand om det . Vi behöver ju deras hjälp, säger Lars.

Barnrummet står klart

I parets hem i Hedemora står flickans rum klart, och Sara och Lars har inhandlat vinterkläder och skor. Beskedet de fått sedan tidigare är att hon hade kunnat komma hem till dem den 6 november.

– Man är ju väldigt ledsen över att det blir så här. Det känns som att vi sviker henne, vårt barn, när vi inte kan åka ner och ta hem henne så som det var tänkt, säger Lars.

Enligt TT handlar det om totalt 13 barn som stoppas från att komma till sina blivande adoptivföräldrar i Sverige.

Birgitta Lönnemar är förbundsdirektör på Adoptionscentrum.

– Det är många barn på barnhem i Ryssland som får växa upp där och inte får en familj. Det är tufft att växa upp på barnhem och ännu tuffare att komma därifrån som vuxen. Vi vill att regeringen inleder en förhandling med de ryska myndigheterna för de här 13 barnen, säger hon till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.