Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin stänger svenska propagandasajten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska delen av den ryska statskontrollerade sajten Sputnik News har stängts ner.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Den svajiga ryska ekonomin får president Putins propagandaoffensiv att krackelera.
Foto: Pavel Golovkin/Pool/EPA/TT

Svenska delen av den ryska statskontrollerade sajten Sputnik News har stängts ner. Den svajiga ryska ekonomin får president Putins propagandaoffensiv att krackelera.

"Kära läsare, Sputnik erbjuder nu endast uppdateringar på engelska i er region."

Det beskedet lämnade den svenska delen av Sputnik News på Twitter på fredagen. Försöker man gå in på den svenska delen av sajten skickas man vidare till den engelskspråkiga huvudsajten. Likadant ser det ut på de danska, norska och finska delarna av sajten, som nu är nedlagda.

– Sputnik är en del av det statliga mediebolaget. Det är definitivt Rysslands röst och det gör man ingen hemlighet av. Det är en del av en genomtänkt strategi där man har tänkt att man ska förbättra bilden av Ryssland, säger Carolina Vendil Pallin, forskare som leder Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

"Propaganda"

Sputnik News har, tillsammans med flera andra statligt kontrollerade ryska medier, vid upprepade tillfällen kritiserats för att sprida hårt vinklade och ibland helt osanna uppgifter.

– Om inte det här är propaganda så vet jag inte vad det är, säger Carolina Vendil Pallin som tror att det finns flera anledningar till att den svenska delen av Sputnik nu stängs ner.

– Jag tror inte att den har fått något genomslag. En anledning till att folk inte har läst den är nog att det ofta har varit väldigt dålig svenska och det som har publicerats är så uppenbart tendentiöst, säger hon.

Ont om pengar

Ryssland har satsat stora belopp på hårt styrda medier som ska sprida den ryska regimens budskap. Men förra året drabbades bland annat tv-kanalen RT och den internationella nyhetsbyrån Rossiya Segodnya, där Sputnik ingår, av hårda besparingskrav.

– Det här är ytterligare ett led i det, de har ont om pengar, säger Carolina Vendil Pallin.

Bedömare har beskrivit satsningarna på regimtrogna medier och "trollfabriker" – stora propagandaorganisationer som på nätet hyllar Putin och smutskastar inhemska och utländska politiska motståndare – som en del av ett informationskrig mellan Putins Ryssland och väst. Men också som ett sätt att kontrollera den egna befolkningen.

– Det är det absolut viktigaste, att behålla kontrollen över opinionsbildningen inom landet, säger Carolina Vendil Pallin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.