Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin ställer in resa till Frankrike

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vladimir Putin skulle ha besökt Frankrike nästa vecka för att tillsammans med president François Hollande diskutera läget i Syrien
Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Från François Hollandes stab sägs att Vladimir Putins besök kommer att ske vid ett senare tillfälle.
Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin kommer inte att resa till Paris nästa vecka som planerat, rapporterar statliga ryska medier och internationella nyhetsbyråer. Beskedet kommer som det senaste tecknet på ett allt värre internationellt gräl om Syrienkriget, sedan Ryssland lagt in veto mot en resolution för att stoppa flygbombningar.

– Det ryska vetot mot den franska resolutionen i FN:s säkerhetsråd har förhindrat ett slut på bombningarna och förutsättningarna för fred, säger franske presidenten François Hollande.

Putin skulle enligt tidigare planer ha träffat den franske presidenten François Hollande och bland annat invigt en ny ortodox kyrka i Paris. Men sedan det stod klart att Putin inte skulle få något annat mottagande än ett möte om Syrien valde Moskva att skjuta på resan, uppger franska källor för flera medier.

– Det fanns kontakter mellan Kreml och Elyséepalatset i morse för att erbjuda Putin ett arbetsmöte om Syrien men som utesluter alla andra planer som president Hollande hade kunnat delta i, säger en källa nära den franska presidenten till nyhetsbyrån Reuters.

– Som svar på det erbjudandet så har Ryssland nu antytt att man vill skjuta upp besöket som planerats till den 19 oktober.

Ryska regeringen i Kreml bekräftar att mötet ställdes in för att de kringliggande aktiviteterna inte blir av, även om man från rysk sida säger att resan fortfarande kan bli av ”när det passar Hollande”.

– Presidenten bestämde sig för att ställa in besöket. Saken är att det fanns vissa planer kopplade till öppnandet av det ryska kulturella och andliga centret och en utställning, säger Putins talesman Dmitrij Peskov till statliga ryska medier.

– Beklagligtvis ströks dessa planer från programmet. Därför beslutade presidenten att ställa in besöket.

Ytterligare ett tecken på försämrade relationer

Språket är återhållsamt men i själva verkat handlar det om ytterligare ett tecken på de försämrade relationerna mellan Västeuropa och Ryssland, nu senast på grund av Syrien. Ryssland är den syriska regimens viktigaste allierade och framhåller att man i Syrien hjälper regeringen kriga mot terrorister. Västländer och oppositionella aktivister anklagar å sin sida den syriska regimen med sina allierade för att med brutala taktiker försöka krossa allt motstånd, trots många civila dödsoffer.

Det är särskilt ryska och syriska regeringarnas förödande bombkampanjer mot rebellkontrollerade områden i Aleppo som väcker vrede i väst och franska diplomater har precis som sina europeiska kolleger letat ett sätt att sätta press på Ryssland.

I måndags uppmanade Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault internationella brottmålsdomstolen att utreda möjliga ryska krigsbrott i Syrien. Detta följde i sin tur att Ryssland lade in ett veto i FN:s säkerhetsråd mot en resolution från Frankrike och Spanien för att få slut på krigshandlingarna i Syrien.

– Det ryska vetot mot den franska resolutionen i FN:s säkerhetsråd har förhindrat ett slut på bombningarna och förutsättningarna för fred, säger François Hollande i ett tal vid Europarådet i Strasbourg.

– Jag anser att det är nödvändigt att samtala med Ryssland men det måste vara bestämt och frankt, annars har det ingen plats och är en charad. Jag är redo att möte president Putin om vi kan göra framsteg mot fred.

Ryssland har å sin sida under de senaste dagarna anklagat USA för att har orsakat kollapsen i internationella fredssamtal om Syrien.

Ryska medier har också letat en mer positiv vinkel på den om inte inställda så i alla fall uppskjutna resan till Frankrike. De fokuserar på att Putin trots allt kan resa till Europa för ett Ukraina-möte i Berlin. Tyska förbundskanslern Angela Merkel ska ha bjudit in bjudit in representanter från Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina till möte den 19 oktober, samma dag som den uppskjutna Parisresan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.