Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putin ska ha en hel armé av internettroll

Det är i det här huset som Putins egna bloggare uppges jobba. Det är dock oklart om aktiviteten förekom när detta foto togs. Foto: Google Street View
Bloggarna jobbar i tolvtimmarspass med att sprida Putinvänlig propaganda. Foto: Alexei Druzhinin

Horder av ryska bloggare arbetar tolvtimmarspass med att sprida Putinvänlig propaganda.

Det kan tidningen The Guardian avslöja – som intervjuat två före detta anställda i en rysk internetbyrå för "troll".

– Sedan skulle vi då och då kasta in politiska inlägg om hur Kievs regering är fascistisk, säger en kvinna till tidningen, som arbetade under byråns regi.

På adressen 55 Savushkina i S:t Petersburg sjuder det av aktivitet när klockan slår strax efter 21.00 varje kväll. Det är dags för skiftbyte för de som tillbringat 12 timmar i byggnaden – som medlemmar i Rysslands betalda armé av troll, skriver The Guardian.

Tidningen har varit i kontakt med två före detta anställda i det som identifierats som något av ett högkvarter för Putin-administrationens bloggare. De som arbetar dygnet runt med att sprida en god bild av Ryssland och den ryska presidenten i internetforum, sociala nätverk och i kommentarer till västerländska publikationer.

Politiska inlägg

Varvat med politiska texter fick de anställda skriva vanliga inlägg om musik och bakning, berättar en av de tidigare anställda till The Guardian

– Men sedan skulle vi då och då kasta in politiska inlägg om hur Kievs regering är fascistisk, eller sådant, säger en kvinna.

Hon berättar hur de vid varje arbetsstart fick instruktioner om vilka typ av budskap som de skulle framföra under dagen. De icke-politiska inläggen fick de hitta på själva, men varje post gick genom en redaktör.

Enligt The Guardian hade trollen även tillgång till ett arkiv med förödmjukande bilder på europeiska ledare – många med rasistiska och homofobiska förtecken.

En av dem som tidningen pratat med, som benämns som "Marat", avslöjar hur de jobbade i team om tre personer. En av dem fick posta ett problem på internet som sedan besvarades av kollegerna med Kremlin-vänliga hemsidor, samt bilder som skulle verka nedsättande för ukrainska ledare eller andra högt uppsatta politiker, skriver tidningen.

Kommenterade internationell media

De som intervjuats uppger att de tjänade omkring 790 dollar i månaden för att utföra sina arbetsuppgifter. Bäst betalt fick man som engelskspråkig, då man kunde driva opinion i internationella forum.

Marat berättar vidare hur han efter två månader på byrån kände hur han höll på att förlora förståndet. Han sade då upp sig – men nämner för tidningen hur de anställda var uppdelade i två läger.

De som verkligen trodde på vad de gjorde, samt de som bara behövde pengarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!