Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin: Plan bakom annekteringen av Krim

Vladimir Putin medger nu att annekteringen av Krim våren 2014 var planerad veckor i förväg.
Foto: Spencer Platt
I en intervju för rysk tv berättar Putin att beslutet att annektera Krim fattades redan under ett maratonmöte den 22 februari 2014. Putin höll krismötet med anledning av att Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj flytt från Kiev och övergett makten.

Bit för bit kommer sanningen fram om Rysslands annektering av Krim.

Det är Vladimir Putin själv som serverar den.

Nu medger han att aktionen var planerad veckor i förväg.

Det har gått lite drygt ett år sedan ryska trupper dök upp på Krim och inledde den process som ledde till att Ryssland annekterade halvön.

Putin nekade först till att ryska soldater var där överhuvudtaget, men medgav efter några månader att visst hade ryska elitstyrkor varit på plats.

Ryssland annekterade Krim i mars i fjol, kort efter att en lokal folkomröstning anordnats av de pro-ryska politiker som tagit makten i slutet av februari i fjol.

Putin har hittills sagt att det var resultatet från folkomröstningen som fick honom att fatta det slutgiltiga beslutet att annektera Krim.

Men i en intervju för rysk tv så medger nu den ryske presidenten att beslutet fattades tidigare, redan under ett maratonmöte den 22 februari.

Putin höll krismötet med anledning av att Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj flytt från Kiev och övergett makten.

– Vi avslutade mötet klockan sju på morgonen, berättar Putin i en trailer till den kommande filmen ”Vägen till moderlandet”.

– När vi avslutade det sa jag till mina kolleger: Vi måste börja arbeta på att återfå Krim till Ryssland.

Krim har genom historien haft starka kopplingar till Ryssland. Det blev ryskt under Katarina den Storas tid på 1700-talet.

Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov beslutade dock att ändra på gränsen och överförde området till Ukraina på 1950-talet.

Bara fyra dagar efter krismötet i Kreml så dök de första så kallade gröna männen upp på Krim, den 27 februari fjol. De ryska soldaterna - som uppträdde i anonyma uniformer - tog bland annat kontrollen över det lokala parlamentet i Simferopol och flygplatsen där.

Folkomröstningen som anordnades den 16 mars i fjol erkändes inte internationellt. 96 procent påstods ha röstat för att återförena Krim med Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.