Putin pekar ut USA och Nato som ett hot

Ryssland pekar nu för första gången ut USA som ett hot mot landets säkerhet.
Foto: Alexei Nikolsky
USA anklagas tillsammans med EU för att ha stöttat en illegal statskupp i Ukraina.
Foto: Evan Vucci

För första gången pekar nu Ryssland ut USA som ett hot mot landets säkerhet.

Dokumentet undertecknades av Vladimir Putin på nyårsafton.

USA och dess allierade anklagas också för att försöka behålla sin globala dominans - eftersom Ryssland växt sig starkare.

Relationen mellan Ryssland och USA har blivit allt sämre de senaste åren. Ytterligare ett tecken på det kom när Rysslands strategi för den nationella säkerheten lades fram.

Då pekas USA och Nato för första gången ut som ett hot. I den förra strategin, som gjordes 2009, nämndes varken USA eller Nato, enligt Reuters.

President Putin har undertecknat dokumentet och i det går att läsa om en allt tyngre roll för Ryssland, i alla fall enligt dem själva. Denna förändring ska ha fått väst att agera.

I dokumentet skriver man att Natoländernas militära aktivitet ökat, att alliansen har expanderat ytterligare och att Natos infrastruktur används "som ett hot mot ryska gränser".

– Det skapar ett hot mot nationell säkerhet, skriver de i uttalandet, enligt CNN.

EU får kritik

USA och Nato anklagas också för att vilja behålla sin globala dominans, på Rysslands bekostnad. Det gör, enligt dokumentet, att "påtryckningar av politisk, ekonomisk och militär art, samt informationspåtryckningar" sätts på Ryssland.

Inget nämns om Syrien, men däremot får sig också EU en känga. Tillsammans med USA anklagas nämligen EU för att ha stöttat en illegal statskupp i Ukraina.

Både USA och EU har sedan tidigare infört flera sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim, Ukraina år 2014.

Både USA och Ryssland bombar sedan en tid mål i Syrien. Som permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd var de också med om att, slutligen, komma överens om en plan för fred i Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.