Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin påstår: Ukraina har inlett sin offensiv

Hör telefonsamtalet om dammexplosionen: ”Det var vår sabotagegrupp”
Vladimir Putin säger att den ukrainska offensiven har börjat.
Foto: RAMIL SITDIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukrainas motoffensiv har börjat medger Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar SVT med hänvisning till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Presidenten menar att striderna under de senaste två dagarna har varit intensiva. Han påstår att de ukrainska styrkorna hittills har misslyckats med alla sina offensiva försök, men kan inte peka på några konkreta bevis.

– Fienden hade ingen framgång någonstans, säger Putin till reportrar enligt nyhetsbyrån. Uppgifter som alltså inte bekräftas. 

På torsdagen uppgav flera militärkällor för Washington Post att den ukrainska motoffensiven inletts. Tankesmedjan ISW skriver i sin dagliga uppdatering att ”Ukraina genomfört motoffensiva operationer” vid minst tre sektorer av fronten. 

Striderna under torsdagen har främst utkämpats i södra Ukraina, nära Zaporizjzja och staden Tokmak. Även i östra Ukraina har aktiviteten ökat den senaste veckan, enligt källor till CNN som menar att Ukraina har gjort ”betydande” förluster men också återtagit mark i Bachmut.

Här spränger Ryssland stridsvagnar – tror man

Nyhetsbyrån AP genomskådar Rysslands tabbe

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.