Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vladimir Putin och Xi Jinping går samman mot Kim Jong-Un

Putin och Jinping är nu överens om att samarbeta för att lösa krisen med Nordkorea.Foto: SERGEI ILNITSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Uns Nordkorea avfyrade en missil under natten mot tisdagen.Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin är överens med president Xi Jinping om att länderna ska samarbeta för att lösa krisen med Nordkorea, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS

Enligt BBC uppmanar Ryssland och Kina landet att upphöra med missil- och kärnkraftsaktiviteterna. 

De två presidenterna har träffats i Moskva för att diskutera hur Ryssland och Kina kan samarbeta framgent. Enligt USA Today skulle samtalen i huvudsak handla om ekonomi och internationella frågor. 

Besöket sammanföll dock med Nordkoreas senaste missiluppskjutning – som landet har beskrivit som lyckad. Enligt nyhetsbyrån AP handar det om ytterligare en testskjutning i en rad av testskjutningar som genomförts de senaste månaderna, då landet arbetar med att bygga en missil som kan nå det amerikanska fastlandet. Nordkorea och Kim Jong-Un kan nu ha uppnått det målet.

Läs mer: Nordkorea har avfyrat interkontinental ballistisk missil 

Amerikanska säkerhetsexperter har uppgett att missilen inte kan nå alla amerikanska stater – men till kanske Alaska. 

– Det skulle inte vara tillräckligt långt för att nå de nedre 48 amerikanska staterna eller Hawaii men den skulle kunna nå Alaska, säger David Wright i bloggen All Things Nuclear, enligt CNN

Uppmaningen: Sluta skjuta missiler

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS ska Vladimir Putin och Xi Jinping nu vara överens om att samarbeta för att lösa Nordkorea-krisen. BBC rapporterar att de båda stormakterna uppmanar Nordkorea att upphöra med missil- och kärnkraftsaktiviteterna. 

Både Ryssland och Kina har framfört att missilen inte nådde så långt som Nordkorea gjort gällande – och att skjutningen därför inte innebär något hot mot respektive land.  

– Bland våra gemensamma utrikespolitiska prioriteringar är att nå en omfattande lösning på problemen på den koreanska halvön, i syfte att säkra fred och stabilitet i nordöstra Asien, sa Vladimir Putin till ryska medier på tisdagen, enligt TASS

Länderna enade om gemensamt initiativ

Putin uppgav också att han och Kinas ledare Xi Jinping kommit överens om hur man ska samarbeta mot Nordkorea.  

–Vi har enats om att främja vårt gemensamma initiativ baserat på den ryska planen för koreanska bosättningar och kinesiska idéer om parallell frysning av Nordkoreas nukleära aktiviteter och USA:s och Sydkoreas omfattande militära övningar, sa Vladimir Putin vidare, enligt TASS. 

Enligt president Putin ska Ryssland och Kina ha väldigt samstämmiga inställningar till alla stora internationella problem. 

–Vi kommer fortsätta att bredda vår utrikespolitiska koordination, sa Vladimir Putin vidare, enligt den ryska nyhetsbyrån. 

Xi Jinping fick rysk utmärkelse

Den kinesiske presidenten fick även motta den ryska Sankt Andrew-orden – den mest betydelsefulla utmärkelse en statsman eller dylikt kan få. De som mottager orden ska ha bidragit till Rysslands framgång och storhet. 

Enligt kinesiska medier ska Vladimir Putin och Xi Jinping även vara överens om att driva på för att implementera Parisavtalet om klimatet. Presidenterna ska därutöver ha enats om att utöka samarbetet i olika infrastrukturprojekt och på flera andra politiska områden, skriver Xinhuanet

Trump kritiserade Nordkorea

USA:s president Donald Trump kritiserade Nordkorea efter den senaste missiluppskjutningen. "Nordkorea har just skjutit upp ännu en missil. Har den här killen inget bättre att göra med sitt liv?", skrev Trump på twitter. 

Donald Trump ifrågasatte också hur länge Sydkorea och Japan skulle stå ut med det nordkoreanska agerandet – och spekulerade om att Kina kanske skulle agera kraftfullt mot landet för att få slut på tramset en gång för alla. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.