Wallström: Valet i Ryssland riggat

Vladimir Putin talade inför en jublande folkmassa i Moskva vid 21-tiden på söndagskvällen.
Foto: DENIS TYRIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Moskvaborna samlades i närheten av Kreml för att lyssna på Putin och vänta in det slutgiltiga valresultatet.
Foto: DENIS TYRIN / AP TT NYHETSBYRÅN
”Framgång väntar oss”, sa Putin i talet.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin röstade på söndagsförmiddagen genom att skanna in sitt röstkort vid en vallokal i Moskva.
Foto: EPA
Joanna Kurosz, Eurasienchef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders
Vallokalerna har öppnat.
Foto: AP
Vladimir Putin röstade tidigt på söndagen.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Vladimir Putin.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

En mycket förväntad seger i det ryska presidentvalet – med mer 99 procent av rösterna räknade framgår att Vladimir Putin tar hem över 76 procent av rösterna.

Inför en jublande folkmassa i Moskva i går kväll förklarade Putin:

– Tack för att ni har samlat ett så stort lag. Framgång väntar oss.

Samtidigt kommer flera anklagelser om röstfusk.

Under söndagen hölls det ryska presidentvalet – ett val som var avgjort på förhand. Vladimir Putin får sin fjärde och sista mandatperiod med ytterligare sex år. 

Han är redan landets längst sittande ledare sedan den sovjetiska diktatorn Josef Stalin. 

– Tack så mycket. Tack för att ni har samlat ett så stort lag. Framgång väntar oss. Tillsammans har vi gjort ett gigantiskt jobb. Det är väldigt viktigt att ta till vara på denna enighet. Ryssland, Ryssland, skaldade Putin vid ett kort segertal i Moskva.

När 99,63 procent av rösterna räknats har Putin fått 76,66 procent, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti. Mängden röster kommer inte nå 100 procent eftersom räkningssystemet tar hänsyn till ogiltiga omröstningar. Valdeltagandet har legat på 67 procent. 

På en kort presskonferens efter sitt tal fick Putin frågan om han planerar att ställa upp i fler presidentval, något som konstitutionen hindrar honom från.

– Det ni frågar är lite löjligt. Ska jag sitta som president till jag är hundra år, svarade han skämtsamt.

Han fick också frågan om det kommer ske förändringar i regeringen.

– Jag planerar än så länge inga sådana reformer. Alla förändringar kommer att meddelas efter jag svurits in.

Margot Wallström: ”Valkampanjen har varit riggad”

Flera länder kommer dock inte erkänna den del av det ryska presidentvalet som ägde rum på Krimhalvön och hänvisar till att Krim enligt folkrätten är ukrainskt område. Både Frankrikes och Norges utrikesdepartement gick under dagen ut med detta. Valet sammanfaller med årsdagen för Rysslands illegala annektering av Krim 2014.

”Vi fördömer att valet även genomförts på detta av Ryssland ockuperade område”, skrev även utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande enligt TT.

Anklagelser om röstfusk har kommit från valobservatörer och enskilda väljare, rapporterar Washington Post. Det förekom uppgifter om fusk med valsedlar, att väljare röstat flera gånger och att statligt anställda pressats att rösta. Den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos rapporterade om över 1 700 incidenter eller regelbrott, som att observatörer hindrats att utföra sitt arbete, skriver AFP.

”Valkampanjen i Ryssland har varit riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera”, skriver Margot Wallström i sitt uttalande.

Carl Bildt: ”Behöver Putin detta?”

Enligt Kreml har valet skett i enlighet med lagen. Valkommissionen sa att man utreder några fall av valfusk och en man greps för att ha lagt i flera valsedlar. Det är dock inte helt lätt att peta in flera sedlar i ett kuvert, och fusket fastnar utan större problem på film. Om man inte gör som i Kemerovo och såg till att ballonger spärrade sikten för kameran. Eller som i Naltjik och Ust-Bolsjeretsk. Där hade valfunktionärerna helt sonika dragit gardiner för kamerorna.

”Överraskande med valfusk-videos från Ryssland. Fyllning av valurnor. Behöver Putin detta utöver allt annat?”, twittrade förre utrikesministern Carl Bildt (M).

Enligt observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har Putin haft en överlägsen närvaro i statliga mediekanaler. Putins främste utmanare Alexej Navalnyj tilläts inte kandidera efter att han tidigare blivit villkorligt dömd för förskingring. Kritiker menar att domen var politiskt motiverad. 

Rysslands centrala valkommission säger att dess hemsida utsattes för en misslyckad överbelastningsattack, så kallad DDOS-attack, från 15 länder som inte namngavs.


Resultatet i ryska presidentvalet

Siffror i procent.

Gäller efter att 99 procent av rösterna räknats.

Vladimir Putin, självständig: 76,66

Pavel Grudinin, Kommunistpartiet: 11,80

Vladimir Zjirinovskij, LDPR: 5,67

Ksenija Sobtjak, Medborgainitiativet: 1,67

Grigorij Javlinskij, Jabloko: 1,04

Boris Titov, Tillväxtpartiet: 0,76

Maksim Surajkin, Rysslands kommunister: 0,68

Sergej Baburin, Ryska folkunionen 0,65


Valdeltagande: 67,00

Källa: Ria Novosti 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.