Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin-kritiker skjuten vid lyxhotell i Kiev

Ryske ex-politikern Denis Voronenkov sköts på öppen gata.
Foto: Oleksandr Synytsia / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt ukrainsk polis var det sannolikt ett beställningsmord.
Foto: Andrew Kravchenko / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryske ex-politikern Denis Voronenkov var mycket kritisk till president Vladimir Putin.
Foto: Kirill Kudryavtsev / AP TT NYHETSBYRÅN

En rysk ex-politiker som flytt landet har skjutits till döds i ukrainska huvudstaden Kiev.

Denis Voronenkov var en skarp kritiker av rysk politik och beskrev brottsanklagelser emot honom som politiskt motiverade.

– Voronenkov var ingen skurk utan en utredare som var livsfarlig för de ryska säkerhetstjänsterna, säger ryske oppositionelle Ilja Ponomarev i Kiev.

Det var på väg ut ifrån hotellet Premier Palace som Voronenkov och hans livvakt attackerades av minst en pistolbeväpnad skytt. Voronenkov sårades dödligt medan både livvakten och angriparen skottskadades. Senare på dagen avled angriparen, enligt ukrainska medier.

Vittnen beskriver sju skott avfyrade under eldväxlingen. Enligt ukrainsk polis var attacken förmodligen ett beställningsmord.

Ukrainas president har dock gått ännu längre. Han beskriver det som ”statlig terrorism från Ryssland, som (Voronenkov) tvingades fly av politiska skäl”.

– Voronenkov var ett av de främsta vittnena i fråga om rysk aggression mot Ukraina, säger president Petro Porosjenko i uttalandet, enligt nyhetsbyrån AP.

Omtvistad politiker

Denis Voronenkov var en kontroversiell politiker som lämnade Ryssland, där han pekats ut som misstänkt för bedrägeri. Han representerade Kommunistpartiet i duman, det ryska parlamentets underhus. I fjol flyttade han till Kiev tillsammans med sin fru och son.

Väl i Ukraina har han uttryckt skarp kritik mot rysk politik. Bland annat har han i en intervju beskrivit Rysslands internationellt fördömda annektering av Krimhalvön som ett misstag.


Denis Voronenkov var kritisk till Putin.
Foto: Oleksandr Synytsia / AP TT NYHETSBYRÅN

Han röstade officiellt själv för annekteringen i duman. Men han har senare sagt att han i själva verket inte var på plats och att någon annan röstade i hans namn.

Utredare i Ryssland ska ha förberett ett korruptionsfall mot honom, men inväntade att hans immunitet som parlamentsledamot skulle löpa ut.

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har också ifrågasatt hur det kom sig att den kommunistiske politikern kunde bygga upp en förmögenhet med flera lägenheter på en dumaledamots lön, skriver BBC.

Vittnade i Ukraina

Men Voronenkov har på senare tid vittnat för ukrainska myndigheter i ett fall av högförräderi gentemot den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, som störtades av massprotester drygt tre år sedan. Det är ett politiskt känsligt fall för Ryssland, som stödde Janukovytj.

Efter att han störtades annekterade Ryssland Krim och kriget i östra Ukraina utbröt. Där stöder Ryssland rebellerna som krigar mot Kiev.

Denis Voronenkov var på väg att lämna Premier Palace när han sköts till döds.
Foto: / PALACE HOTEL

En annan rysk oppositionell, Ilja Ponomarev, säger till BBC att Vornonenkov var på väg för att träffa honom.

– Jag är mållös, säger Ponomarev som däremot röstade emot Krimannekteringen 2014.

– Voronenkov var ingen skurk utan en utredare som var livsfarlig för de ryska säkerhetstjänsterna.

Moskva ”i chock”

Andra ukrainska politiker har antytt att det kan finnas ryska intressen bakom mordet. Maria Zacharova, taleskvinna för ryska utrikesministeriet, säger vid en presskonferens att Moskva är ”chockerat” av mordet.

Efter Porosjenkos anklagelser säger hon sig inte tro att utredningen blir oberoende, men även enligt henne pekar allt på någon sorts lönnmord.

– För tillfället pekar uppgifterna på att det är ett beställningsmord som bär alla tecken av en planerad händelse, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.