Putin kräver att Sida lämnar Ryssland direkt

Helikoptern av modell Kamov Ka-52, träffas till synes av roboten som avfyras från långt håll av ukrainsk militär.
Putinregeringen kräver att biståndsmyndigheten Sida och Svenska institutet lämnar Ryssland omedelbart.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin och ryska UD kräver att svenska biståndsmyndigheten Sida och Svenska institutet omedelbart lämnar landet. 

De anklagas för att försöka skapa ”instabilitet i Ryssland”. 

Om uppmaningen inte följs hotar Ryssland med att sparka ut svenska diplomater. 

Ryska utrikesdepartementet skriver på sin hemsida att de under tisdagen kallat upp Sveriges handelsattaché och meddelat honom att svenska biståndsmyndigheten Sida och regeringsorganet Svenska institutet, som har till uppgift att marknadsföra Sverige i utlandet, inte längre än önskvärda i landet och att deras ”aktiviteter” omedelbart måste stoppas. 

Om svenska diplomater fortsätter bedriva verksamhet i organisationerna kommer dessa att förklaras ”persona non grata”, icke önskvärda, i landet och sparkas ut, enligt ryska UD. 

”Önskan om att destabilisera det ryska samhället”

Bakgrunden är att Sverige efter att Ryssland startade sin invasion av Ukraina den 24 februari beslutade att stoppa allt ekonomiskt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland, rapporterar Sveriges radio som var först med nyheten. 

Svenska institutet bekräftar för SR att de känner till den ryska uppmaningen och de för en dialog med UD i frågan.  

Stödet, enligt Ryssland har organisationerna en sammanlagd budget på 289 miljoner kronor, har i stället riktats om för att stötta mänskliga rättigheter, icke statliga klimatorganisationer och oberoende medier i Ryssland, enligt ryska UD. 

Ryska UD menar att organisationerna har vägrat att redovisa finansieringen till projekt och att de ”fokuserar på en önskan om att destabilisera det ryska samhället”. 

”Antalet stridsklara soldater höjs till långt över 300 000”

Under måndagen höll generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens i Bryssel inför veckans toppmöte i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.