Bashar al-Assad och Vladimir Putin på ett möte i Moskva oktober 2015. Foto: EPA TT NyhetsbyrånBashar al-Assad och Vladimir Putin på ett möte i Moskva oktober 2015. Foto: EPA TT Nyhetsbyrån
Bashar al-Assad och Vladimir Putin på ett möte i Moskva oktober 2015. Foto: EPA TT Nyhetsbyrån
Nu ska Putin ha uppmanat Syriens president att lämna sin post. Foto: EPA TT NyhetsbyrånNu ska Putin ha uppmanat Syriens president att lämna sin post. Foto: EPA TT Nyhetsbyrån
Nu ska Putin ha uppmanat Syriens president att lämna sin post. Foto: EPA TT Nyhetsbyrån
Vladimir Putin ska ha uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Foto: Alexei NikolskyVladimir Putin ska ha uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Foto: Alexei Nikolsky
Vladimir Putin ska ha uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Foto: Alexei Nikolsky
Bashar al-Assad, president i Syrien.Bashar al-Assad, president i Syrien.
Bashar al-Assad, president i Syrien.

Putin har uppmanat al-Assad att avgå

Publicerad

Vladimir Putin ska ha uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå, skriver Financial Times med hänvisning till icke namngivna källor i västländers underrättelsetjänster. Ryssland avfärdar dock uppgifterna.

Rysslands president Vladimir Putin har under det syriska inbördeskriget varit en av den syriska regeringens allra viktigaste allierade, både militärt och politiskt. Men enligt uppgifter till brittiska Financial Times från underrättelsekällor i väst så ska Putin i december ha skickat ryske toppmilitären Igor Sergun, chef för ryska militära underrättelsetjänsten, för att uppmana den syriske diktatorn Bashar al-Assad att avgå.

al-Assad ska ha reagerat med ilska, och bryskt avfärdat uppmaningen som ska ha kommit direkt från Putin. Rysslands misslyckade utspel ska ha lett till att al-Assad sedan dess blivit ännu mer motvillig att lämna sin post, och förhoppningarna om en diplomatisk lösning på kriget i Syrien har i så fall fått sig ännu en smäll.

Ryska regeringen i Kreml avfärdar dock uppgifterna i en tidig kommentar.

– Nej, det stämmer inte, säger Putins talesman Dmitrij Peskov till ryska nyhetsbyrån Tass.

Försiktig optimism om förutsättningarna

Nyheten om att Ryssland ska ha uppmanat al-Assad att kliva ner kommer i ett läge där omvärlden intensivt kämpat för att få till riktiga och seriösa förhandlingar om en fredlig lösning på konflikten. Internationella diplomater har uttryckt försiktig optimism om förutsättningarna, medan experter överlag varit mer skeptiska. På senare tid är det frågan om vilka som ska representera oppositionen som orsakat bråk mellan såväl oppositionella fraktioner som deras utländska uppbackare

– Bråket verkar handla om framför allt tre grupper, säger Syrienkännaren Aron Lund skrivit en uppmärksammad bok om kriget i Syrien och som följer utvecklingen på nära håll.

– Ryssarna vill få in representanter för den kurdiska milisen och dess allierade. Amerikanerna tycker nog egentligen att det är en utmärkt idé, men de måste försöka ha Turkiet och huvudströmningen inom den syriska oppositionen ombord, och de motsätter sig skarpt detta.

Olika spelar är alltså oeniga om vilka väpnade grupper som ska få sitta med vid förhandlingar. Men mer allmänt är det just frågan om al-Assads politiska framtid som är det största hindret för en överenskommelse och därför kan det ryska utspelet, om Financial Times uppgifter stämmer, ha varit ett försök att överbrygga den oenigheten.

Många västdiplomater uttryckte i slutet på i fjol optimism inför förutsättningarna för en lösning. En del av dem antydde till och med att Ryssland kanske kunde vara redo att bidra till att peta al-Assad från presidentposten, ett krav från de flesta syriska oppositionella. Financial Times nya uppgifter skulle i så fall ligga i linje med det, och kunna förklara optimismen som aldrig riktigt förklarades i detalj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag