Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Putin har skjutit sig själv i foten – häpnadsväckande”

President Vladimir Putin säger att han inte har några onda avsikter mot Rysslands grannländer, men han uppmanar dem att inte eskalera situationen.
Anna-Lena Lauren, mångårig Rysslandskorrespondent för Huvudstadsbladet och Dagens Nyheter.
Foto: ANNA-LENA LAUREN
Foto: ANDREY GORSHKOV / KREMLIN POOL/SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Anna-Lena Laurén har som mångårig Rysslandskorrespondent för Huvudstadsbladet och Dagens Nyheter utsetts till ”Årets journalist” i Finland och fått ”Guldpennan” i Sverige.

I mediepodden ”Lägg ut!” säger hon:

– Putin har skjutit sig i foten på ett häpnadsväckande sätt.

Rapporterna från Ukraina under attack har varit många. Från ett allt mer stängt Ryssland, där oberoende medier censureras och Facebook begränsats, har det varit färre.

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén har blivit en unik röst och kan beskriva stämningen bland ryssarna.

– Vissa är helt emot och tycker att Putin har tappat greppet och att det här på något sätt är hans chans att försöka överleva. 

– Andra tittar bort och försöker att inte tänka på kriget. 

– Men det allra vanligaste är den inställningen att man tror inte på Ryssland och man tror inte på Ukraina, en bekväm inställning: ”Alla ljuger så jag behöver inte engagera mig”.

Anna-Lena Laurén konstaterar i ”Lägg ut!” att hon tidigare ansett att Vladimir Putin sitter ganska säkert.

– På lång sikt kommer han att falla eftersom han är så impopulär och hans regim är så korrupt, men det har känts som det kommer att ta tid.

”Impopulärt krig”

Laurén tillstår nu att hon kanske blir påverkad av att så många önskar att det kan ske snabbare.

– Det är ett så impopulärt krig, ett så vansinnigt krig - och så enormt stor skillnad mot annekteringen 2014, då var det väldigt många ryssar, även liberala och västvända, som uppfattade att Krim var ryskt och det var en begränsad operation.

– Nu har man invaderat och försöker med våld kuva ett helt grannland. Det är så obegripligt och impopulärt bland ryssar i alla samhällssegment att det bevisar att Putin tycks ha förlorat kontakten med verkligheten.

Efter att även i många år även bevakat grannlandet, är Anna-Lena Lauren säker på att Ryssland ”aldrig kommer att kunna hålla Ukraina”.

I Expressens mediepodd berättar hon också om livet med dottern i Putins land och det mod hon möter bland oberoende lokala journalister.


Mer i ”Lägg ut!”

■■ Vad händer när utsända team tvingas välja mellan journalistiken och att hjälpa människor? Redaktionschefen Magnus Alselind och grävchefen Christian Holmén berättar om de extraordinära omständigheter som Expressens reportrar och fotografer jobbar under i krigets Ukraina.

■■ Vad hände egentligen i SVT:s sändning av Magdalena Anderssons tal till nationen? Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, berättar om brevet till redaktionen från Ulf Lundell som också hade synpunkter.

”Operationen fortgår enligt tidsschemat.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.