Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins svar efter attackerna i Moskva

Lukasjenka lovar kärnvapen till allierade.
President Vladimir Putin ska hålla tal till nationen, uppger Kreml.
Foto: TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen kom rapporter om drönarattacker mot Moskva.

Ryssland anklagar Ukraina för angreppen – men Ukraina förnekar att de ligger bakom.

I ett tal till nationen anklagar president Vladimir Putin Kievregimen för att syssla med ”terroristaktivitet”.

Under tisdagsmorgonen hördes flera kraftiga smällar i Rysslands huvudstad Moskva. Det är ännu inte bekräftat vad som ligger bakom, men Rysslands försvarsdepartement anklagar Ukraina, och kallar det för ”terrorattacker med drönare mot mål i Moskva”.

Moskvas borgmästare uppger att ingen person ska ha skadats allvarligt i attackerna, och att de enbart orsakat mindre skador på bostadshus. Det skulle i så fall handla om de första attackerna mot civila mål i Ryssland sedan kriget inleddes, skriver Wall street journal

Ryssland uppger också att de ska ha ska ha skjutit ner åtta drönare. 

Ukraina förnekar att de skulle ligga bakom attacken. Men president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak säger i ett morgonprogram att Ukraina ”med nöje” följer vad som sker i Moskva, rapporterar BBC.

– Vi ser med nöje på det här och tror att det kommer fler attacker.

Våg av attacker mot Ukraina

Händelsen kommer efter en våg av massiva ryska attacker mot Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin ska ha informerats direkt om angreppet på tisdagsmorgonen, uppger Kreml enligt Omni.

– Han tog emot information i realtid från försvarsdepartementet, Moskvas borgmästare, guvernören i Moskvaregionen och räddningsdepartementet, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov enligt internationella nyhetsbyråer.

”Terroristaktivitet”

President Putin kommenterar händelsen och kallar den för ”terroristaktivitet” från Kievregimen, rapporterar den ryska tidningen Izvestija.

– Jag är oroad över försöken att framkalla en rysk motreaktion. Tydligen är det här uträknat: att provocera oss till att spegla handlingarna. Vi får se vad vi kan göra åt det, säger Putin under sitt besök i Moskva.

Putin påpekar att Ryssland riktat attacker mot militär infrastruktur i Ukraina, och hävdar att tisdagens attack skulle vara ett svar på detta. 

Flera ryska mål träffade: ”Det är bara början”

Ukrainska militären gör sig redo för motoffensiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.