Putin gör sig av med fler militära ledare

Putins ”blodsguld” – som finansierar kriget.
Ryska presidentent Vladimir Putin.
Foto: PAVEL BYRKIN / KREMLIN / SPUTNIK / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens försvarsdepartement skriver att Rysslands svaga insatser har koststat landets militära ledning dyrt.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin och Rysslands försvarsminister Sergei Sjojgu under en ceremoni.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Det går inte som Vladimir Putin hade tänkt sig i östra Ukraina. 

Nu har flera höga befälhavare i den ryska presidentens armé fått sparken – eller dödats i strider. 

Minst sex generaler har blivit av med jobbet, enligt brittiska försvarsdepartementet.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år har det rapporterats om fler ryska motgångar och strategiska problem för militären. 

Brittisk militär underrättelsetjänst har bland annat flaggat för ett dilemma som den ryska arméledningen står inför – att antingen fortsätta stärka offensiven i öst, eller att stärka de defensiva positionerna i väst. 

Enligt flera forskare och bedömare som Expressen har talat med innebär detta att ryssarna måste prioritera redan uttunnade styrkor mellan de två områdena vilket skapar en ”ofokuserad strategi”. 

Nu visar rapporten från Storbritanniens försvarsdepartement att Rysslands svaga insatser med sina väpnade styrkor har kostat landets militära ledning dyrt. 

Med ”stor sannolikhet” har landets sviktande resulterat lett till ”avskedandet av minst sex ryska befälhavare” sedan krigets start, skriver departementet. 

Flera sparkade befälhavare sedan krigets start

Befälhavaren för det östra militärdistriktet, Aleksandr Chayko, avskedades i maj och befälhavare Aleksandr Zhuravlev, som ansvarade över det västra militärdistriktet, var frånvarande under Rysslands marins dag i S:t Petersburg den 31 juli i år. Enligt brittiska försvarsdepartementet har Zhuravlev ”med stor sannolikhet” ersatts av överstelöjtnant Vladimir Kochetkov.

Även generalen Aleksandr Vladimirovich Dvornikov har avsatts. Detta efter att tidigare ha haft det övergripande kommandot över den så kallade ”specialoperationen” i Ukraina. En annan som tvingats lämna är södra styrkornas general, Gennady Valeryevich Zhidko, som ska ha ersatts med Sergej Surovikin. 

Det brittiska försvarsdepartementet understryker också att ytterligare ”minst 10 ryska generaler har dödats på slagfält i Ukraina”, vilket förvärrar situationen för den ryska militärledningen. Effekten av de antingen avskedade eller dödade generalerna bidrar troligen till ”ryska taktiska och operativa svårigheter.”

Se även: 

”Vi kommer använda att tillgängliga möjligheter för att rädda så många liv som möjligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.