Brittiska utredarenmenar att Vladimir Putin godkände – och låg bakom – det misstänkta giftmordet. Foto: APBrittiska utredarenmenar att Vladimir Putin godkände – och låg bakom – det misstänkta giftmordet. Foto: AP

Brittiska utredarenmenar att Vladimir Putin godkände – och låg bakom – det misstänkta giftmordet.

 Foto: AP
Den avhoppade ryska agenten Aleksandr Litvinenko insjuknade plötsligt 2006. Foto: APDen avhoppade ryska agenten Aleksandr Litvinenko insjuknade plötsligt 2006. Foto: AP

Den avhoppade ryska agenten Aleksandr Litvinenko insjuknade plötsligt 2006.

 Foto: AP
"Orden min make sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol", säger änkan Marina Litvinenko. Foto: Frank Augstein"Orden min make sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol", säger änkan Marina Litvinenko. Foto: Frank Augstein

"Orden min make sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol", säger änkan Marina Litvinenko.

 Foto: Frank Augstein
Brittiska domaren Robert Owen har utrett mordet. Foto: Wpa PoolBrittiska domaren Robert Owen har utrett mordet. Foto: Wpa Pool

Brittiska domaren Robert Owen har utrett mordet.

 Foto: Wpa Pool

Putin ska ha godkänt giftmordet på kritikern

Publicerad

Putin godkände sannolikt giftmordet på regimkritikern och ex-agenten Aleksandr Litvinenko 2006.

Det menar den brittiska domaren Robert Owen i sin utredning – nu kräver Litvinenkos familj sanktioner mot Ryssland och reseförbud för Putin.

– Orden min make sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol, säger änkan Marina Litvinenko enligt BBC.

Den avhoppade ryska agenten Aleksandr Litvinenko insjuknade plötsligt 2006. 43-åringen drabbades av diarré, magrades snabbt av och kräktes. Samma dag hade han träffat tre ryska affärskontakter och sin italienske kontaktman.

Drygt tre veckor senare var han död. Trots ständiga nya detaljer i utredningen om dödsfallet har det förblivit något av ett mysterium.

LÄS MER: Alexandr Litvinenko – ett fall värdigt Sherlock Holmes

Nu menar den brittiska domaren Robert Owen att Rysslands president Vladimir Putin "sannolikt" godkände – och därmed låg bakom – det misstänkta giftmordet tillsammans med Nikolai Patrushev, tidigare direktör för underrättelsetjänsten FSB, nu vid säkerhetsrådet i Ryssland.

"Efter att ha gått igenom alla bevis och analyser som jag har kunnat ta del av, finner jag att FSB-uppdraget att döda Litvinenko sannolikt godkändes av Patrushev och även president Putin", står det bland annat i rapporten.

Anklagelsen kommer i den första officiella utredningen av mordet. Enligt AP innehåller den helt nya hemligstämplade uppgifter från både brittisk och amerikansk underrättelsetjänst.

 

 

Kräver sanktioner mot Ryssland

Litvinenkos änka Marina säger sig enligt BBC vara "mycket nöjd" med slutsatsen.

– Orden min make sa på sin dödsbädd, när han anklagade Putin, har bevisats av en engelsk domstol, säger hon utanför London's High Court på torsdagen.

I ett skriftligt uttalande kräver hon och familjen nu sanktioner mot Ryssland, samtidigt som de kräver att all rysk underrättelseaktivitet i Storbritannien bör fördrivas ur landet.

"Jag ber också om införandet av riktade ekonomiska sanktioner och reseförbud för namngivna individer inklusive Patrushev och Putin", står det bland annat i uttalandet.

Aleksandr Litvinenko var länge anställd inom den ryska säkerhetstjänsten FSB och föregångaren KGB i Sovjetunionen.

 

 

Anklagade Putin efter sin död

Efter att Litvinenko 1998 – vid en presskonferens – anklagat sina kolleger för att ha planerat mord på oligarken Boris Berezovskij avskedades han. I mars 2013 hittades Berezovskij sen död – troligen giftmördad.

År 2000 flydde Litvinenko från Ryssland till Storbritannien där han fick politisk asyl. Det var också i Storbritannien, närmare bestämt i London, som han sjuknade in 2006.

I ett brev, som dök upp efter Litvinenkos död, anklagade han president Vladimir Putin för att ligga bakom mordordern.

De före detta spionerna Andrei Lugovoi och Dmitry Kovtun, som träffade Litvinenko dagen då han förgiftades, har anklagats för att vara de som utförde förgiftningen. Brittiska åklagare har sagt att två ryska agenter av allt att döma ligger bakom dådet då Litvinenko förgiftades med det radioaktiva ämnet polonium-210.

Ryssland har konsekvent vägrat att lämna ut de två agenterna, som dessutom nekar till brott.

Hela den brittiska rapporten går att läsa här.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag