Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin gav order om att skjuta ner passagerarplan

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin fick uppgifter om att ett turkiskt passagerarplan kapats inför OS-invigningen i Sotji. Presidenten beordrade att planet skulle skjutas ner. Ordern drogs tillbaka när det visade sig vara frågan om ett falsklarm, skriver Reuters.

Under invigningen av vinter-OS i Sotji 2014 kom uppgifter om att ett passagerarplan från turkiska Pegasus Airlines kapats i närheten av staden. 110 personer befann sig ombord och över 40 000 befann sig på stadion för att se OS-invigningen. Rysslands president Vladimir Putin beordrade då att planet skulle skjutas ner.

I en två timmar lång dokumentärfilm med namnet ”Putin” som släppts på ryska sociala medier avslöjas detaljerna om händelsen. Presidenten fick samtalet från säkerhetstjänsten den 7 februari 2014, kort innan OS-invigningen. 

– Jag fick reda på att ett plan från Ukraina till Istanbul hade kapats och att förövarna krävde att få landa i Sotji, säger han i filmen, enligt Reuters.

Det var piloterna på planet, en Boeing 737-800, som slagit larm om att en av passagerarna ombord hade en bomb.

Ett av Pegasus Airlines flygplan misstänktes ha kapats. På bilden syns ett plan av modellen Airbus A320-214.
Foto: / imago/Rüdiger Wölk/ IBL / imago sportfotodienst

”Kaparen” var en berusad man

Putin rådgjorde med tjänstemän från säkerhetstjänsten som uppgav att riktlinjen i nödsituationer som denna var att skjuta ner flygplanet.

– Då sa jag till dem: agera utifrån planen, säger Putin i filmen.

Efter några minuter fick Putin ännu ett telefonsamtal och informerades om att det var ett falsklarm. Den misstänkte kaparen visade sig vara en berusad man och ingen bomb fanns ombord. Planet kunde därmed fortsätta till Turkiet som planerat.

Under söndagen bekräftade Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppgifterna i filmen.


LÄS ÄVEN: Putin om rysk inblandnng i USA-valet: ”Kunde inte bry mig mindre”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.