I en lång artikel som publicerades på fredagen ger Washington Post nya detaljer om hur ryska hackare försökt påverka presidentvalet i USA – och om hur president Barack Obama handskades med situationen när den blev känd för honom.
I augusti informerade CIA president Obama om den ryska cyberaktiviteten – som i korta drag syftade till att förstöra för Hillary Clinton under presidentvalskampanjen – och om att självaste president Putin var inblandad.

Informationen från CIA, som bland annat byggde på uppgifter från källor väldigt nära den ryska regeringen, visade president Putins direkta inblandning i cyberattackerna. Instruktionerna från honom var att Clinton skulle förlora valet – eller åtminstone att hon skulle få svårt att vinna.
Olika typer av straff diskuterades
Redan innan Putins inblandning var känd utreddes ryska hackerattacker av amerikanska myndigheter. I juli startade FBI upp en utredning efter att cirka 20 000 mejl från Demokraterna läckts av Wikileaks.
Obama-administrationen diskuterade olika metoder för att hindra nya cyberattacker – men även hur Ryssland skulle straffas. Man har bland annat övervägt att hämnas genom cyberattacker mot rysk infrastruktur.

Att släppa uppgifter från CIA som skulle vara pinsamma för Putin var ett annat alternativ, liksom att införa olika typer av sanktioner som slå hårt mot Rysslands ekonomi, skriver Washington Post vidare.
Obama utvisade diplomater
I december valde president Obama att utvisa 35 ryska diplomater.
LÄS MER: USA utvisar 35 ryska diplomater
– Jag har beordrat ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och cyberoperationer kopplade till det amerikanska valet. Alla amerikaner bör oroas av Rysslands agerande, sa Obama i ett uttalande till pressen i december.

Washington Post beskriver de ryska cyberattackerna i syfte att påverka utgången i presidentvalet som "århundradets brott" och som ett "oöverträffat och till stor del framgångsrik destabiliserande attack mot den amerikanska demokratin".
Flera källor som tidningen pratat med ger också uttryck för den uppfattningen.
Putin avfärdar anklagelserna
President Putin har avfärdat anklagelserna om att Ryssland ska ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet fler gånger. Han har bland annat kallat anklagelserna för "skadliga rykten" och har hävdat att amerikanska myndigheter förfalskat bevis om hackerattackerna. Putin har även riktat egna anklagelser mot USA.
– USA har under åratal blandat sig i ryska angelägenheter, påstod Putin i samband med det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg i början av juni.
Läs mer: Putin förnekar inblandning i USA-valet – igen
Dessutom har Putin sagt att han vill se ett bättre samarbete med president Trump – och han har uppmanat amerikanska affärsmän att hjälpa honom och den nya administrationen.
Helt olika inställningar till Ryssland
Washington Post skriver också om de olika sätt som president Obama och president Donald Trump valt att hantera situationen på. Trump har inte varit lika kritisk mot Vladimir Putin och Ryssland som president Obama – och har inte alls fäst lika stor tilltro till uppgifterna om försöken att påverka utgången i presidentvalet.
Så sent som på torsdagen twittrade Trump om saken.
"Förresten, om Ryssland ansträngde sig så hårt för att påverka valet 2016, så skedde det under Obama-administrationen. Varför stoppade de dem inte?", skrev han.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/877879361130688512I andra tweets kritiserar han Demokraterna – och ifrågasätter varför man inte lämnat över en viktig server till FBI. "Det är en enda stor demokratisk BLUFF", enligt Trump.