Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putin gav order om att påverka valet i USA

Vladimir Putin gav order om att försöka påverka resultatet i amerikanska presidentvalet, enligt USA:s underrättelsetjänst.Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON/STOCKHOLM. Rysslands president Vladimir Putin gav order om att hjälpa Donald Trump att vinna det amerikanska presidentvalet – och samtidigt svartmåla Hillary Clinton.

Det menar USA:s underrättelsetjänster FBI, CIA och NSA i en hemlig rapport som nu gjorts offentlig.

Dock säger Trump till The New York Times, om kritiken mot Putin:

– Det här är en politisk häxjakt.

Donald Trump har under den senaste veckan framfört kritik mot de amerikanska underrättelsetjänsterna efter misstankar om Rysslands inblandning i läckan vid valkampanjen. Men när landets näste president under fredagen träffade chefen för den nationella underrättelsetjänsten, samt cheferna för CIA och FBI, skulle han att vara lyhörd, enligt hans medarbetare.

– Han är beredd att lyssna och förstå hur de har kommit till de slutsatser de har gjort, sa talespersonen Sean Spicer till ABC inför mötet.

För tidigt dra slutsatser

Även Trumps rådgivare Kellyanne Conway kommenterade mötet under fredagen men menade att det var för tidigt för Trump att dra sina egna slutsatser utifrån de uppgifter som är kända av Trump ännu.

– Vi vill inte att några främmande makter ska lägga sig i något i det här landet… Samtidigt, låt oss vänta på att den tillträdande presidenten får informationen om detta nya, fräscha material, sa hon till CBS.

Den spända relationen mellan Trump och underrättelsecheferna har förvärrats sedan Trump ifrågasatt deras misstankar, bland annat på Twitter.

Tog stöd av Julian Assange

Donald Trump har bland annat stött sig på uttalanden som gjordes av Wikileaksgrundaren Julian Assange, som hävdade i en intervju med Fox News att Ryssland inte gett organisationen informationen.

Underrättelsetjänsterna konstaterade redan för flera månader sedan att Ryssland hade varit involverad i hackerattacken mot det demokratiska partiet. I sin slutliga rapport, som Barack Obama gav order om, ska de ha identifierat vilka ryska tjänstemän som gett det hackade materialet till Wikileaks via en tredje part, uppger Reuters. En offentlig version av deras rapport, som inte innehåller hemligstämplats material, kommer att släppas på måndag.

"Det är en häxjakt"

I en intervju med The New York Times några timmar innan mötet skulle inledas kallade Trump uppmärksamheten kring misstankarna mot Ryssland för en häxjakt. Han menade att ingen talade på samma sätt om hackerattack som tidigare utförts av Kina.

– Kina hackade relativt nyligen 20 miljoner regeringsnamn. Hur kommer det sig att ingen ens talar om det? Det här är en politisk häxjakt, säger han till tidningen.

Han upprepade samtidigt att han tror att uppmärksamheten kring hackerattackerna mot demokratiska partiet beror på att de "är dåliga förlorare".

– De blev slagna ordentligt i valet. Jag vann på fler platser i ett val än Ronald Reagan gjorde. De är bara generade över det här. På sätt och vis är det en häxjakt. Det bara fokuserar på det här, säger Trump till The New York Times.

Rapport: Ryssland ville förstöra amerikanernas tro på demokratin

Men: Rysslands president Vladimir Putin gav order om att hjälpa Donald Trump att vinna det amerikanska presidentvalet – och samtidigt svartmåla Hillary Clinton. Det menar USA:s underrättelsetjänster FBI, CIA och NSA i den hemliga rapport som gjordes offentlig efter mötet.

Underrättstjänsterna drar slutsatser om att Putin gav order om att hjälpa Trump att vinna valet, och samtidigt svartmåla Hillary Clinton. Det rapporterar flera internationella medier, däribland nyhetsbyrån AP.

I rapporten ska det framgå att den ryska regeringen klart föredrog att Trump skulle vinna. Målet från Ryssland ska ha varit att underminera allmänhetens tro på det demokratiska systemet.

Hela rapporten finns att läsa här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.