Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putin erkänner flygningar nära Nato

Putin erkänner flygningar nära Natoländer – men säger att de bara rör sig i internationellt område. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Rysslands president Vladimir Putin erkänner i en intervju för den tyska tv-kanalen ARD att ryskt flyg har trappat upp antalet strategiska flygningar nära flera Natoländers luftrum.

Han ger USA skulden för att Ryssland har sett sig nödsakat att återuppta flygningarna nära europeiskt och amerikanskt luftrum.

– Du har nämnt olika övningar, flygningar, fartygsrörelser och så vidare. Äger allt detta rum? Ja, absolut, svarar Putin på intervjuarens fråga.

"Bara internationellt"

Han säger att Ryssland bara rör sig i internationella farvatten och luftrum. Och felet är USA:s, menar han. Medan Ryssland upphörde med strategiska flygningar 1992 har USA fortsatt flyga i samma områden, ibland nära Rysslands gränser, säger den ryske presidenten.

– Därför, då vi inte kunde se någon positiv utveckling och ingen var beredd att möta oss halvvägs, så återupptog vi våra flygningar med strategiska flyg till avlägsna områden.