Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin erkänner flygningar nära Nato

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Putin erkänner flygningar nära Natoländer – men säger att de bara rör sig i internationellt område.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Rysslands president Vladimir Putin erkänner i en intervju för den tyska tv-kanalen ARD att ryskt flyg har trappat upp antalet strategiska flygningar nära flera Natoländers luftrum.

Han ger USA skulden för att Ryssland har sett sig nödsakat att återuppta flygningarna nära europeiskt och amerikanskt luftrum.

– Du har nämnt olika övningar, flygningar, fartygsrörelser och så vidare. Äger allt detta rum? Ja, absolut, svarar Putin på intervjuarens fråga.

"Bara internationellt"

Han säger att Ryssland bara rör sig i internationella farvatten och luftrum. Och felet är USA:s, menar han. Medan Ryssland upphörde med strategiska flygningar 1992 har USA fortsatt flyga i samma områden, ibland nära Rysslands gränser, säger den ryske presidenten.

– Därför, då vi inte kunde se någon positiv utveckling och ingen var beredd att möta oss halvvägs, så återupptog vi våra flygningar med strategiska flyg till avlägsna områden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.