Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin beordrar militär till utbrytarregionerna: ”Fredsbevarande”

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Vladimir Putin skrev under dekretet om regionernas självständighet i direktsänd tv.
Foto: Ria Novosti
Putin har skickat militära trupper till utbrytarregionerna. Genrebild.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Ryssland och presidenten Vladimir Putin har erkänt utbrytarregionerna i östra Ukraina som självständiga.

EU, USA och Storbritannien har svarat med löften om sanktioner.

Putin har samtidigt skickat militära trupper till regionerna – i det som menas vara en ”fredsbevarande operation”.

– Moderna Ukraina grundades i sin helhet av Ryssland som ett avvarande av sitt historiska territorium, säger den ryske ledaren i ett tv-sänt tal.

I sitt tal till nationen på måndagskvällen erkände den ryske presidenten Vladimir Putin de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga.

Han kom samtidigt med hårda anklagelser mot Ukraina.

– Moderna Ukraina grundades i sin helhet av Ryssland som ett avvarande av sitt historiska territorium. Det var ingen som frågade invånarna någonting, sa Putin bland annat.

– Med massförstörelsevapen i Ukraina kommer säkerhetssituationen i världen och för Ryssland att förändras i grunden. Vi kan inte annat än att reagera på dessa hot.

Dekretet om att erkänna utbrytarregionerna som självständiga skrevs på under sändningen. Dessutom signerade Putin ett avtal om samarbete med de två regionerna, vars ledare var på plats i Moskva.

Senare under kvällen meddelade Putin att ryska soldater skickas till området i en ”fredsbevarande operation”. 

Underrättelsetjänst i USA tror att trupperna kan förflyttas redan under måndagen eller tisdagen, säger en källa till CNN.

EU och USA inför sanktioner

Västerländska ledare var skarpt kritiska till erkännandet av regionerna. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) fördömde beslutet via sin Twitter.

”Ett flagrant brott mot internationell lag och Minskavtalet”, skriver hon.

Kort därpå kom också ett löfte om EU-sanktioner mot Ryssland. I ett uttalande fördömer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel Rysslands beslut. Vidare skriver de:

”Unionen kommer att reagera med sanktioner mot de som är inblandade i denna illegala handling.”

Även USA inför sanktioner, som riktas mot Donetsk och Luhansk. Presidenten Joe Biden ska ”inom kort” skriva under ett dekret som förbjuder investeringar, handel och amerikanskt finansiellt stöd till utbrytarregionerna. Besked om ytterligare åtgärder mot Ryssland kommer också att annonseras ”snart”, skriver Vita husets talesperson Jen Psaki i ett uttalande.

”För att vara tydlig: Dessa åtgärder är separerade från, och skulle vara ett tillägg till de snabba och allvarliga ekonomiska åtgärder som vi har förberett tillsammans med allierade och partners om Ryssland ytterligare invaderar Ukraina”, skriver hon.

Den brittiska utrikesministern Liz Truss meddelar att Storbritannien kommer att presentera nya sanktioner mot Ryssland på tisdagen. 

Se mer

Forskaren: Det händer nu • Putin erkänner Luhansk och Donetsk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.