Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl i Sverige

Aleksej Knedljakovskij och Luisine Djanyan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Vilhelm Stokstad
Foto: DAVID GOLDMAN / AP

Pussy Riot medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij får asyl i Sverige tillsammans med sina två barn. 

Punkartisterna har tidigare fått avslag på sin ansökan från Migrationsverket men i och med det nya beslutet beviljas det politiskt aktiva paret skydd i Sverige skriver SVT

Två medlemmar från det politiska punkbandet ”Pussy Riot” beviljas asyl i Sverige. 

Paret Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij sökte asyl för första gången redan 2017 men fick då avslag från Migrationsverket. 

I asylansökan har de hävdad att de lever under hot i hemlandet Ryssland där de flera gånger mottagit mordhot och trakasserats på gatan av okända personer. 

– På grund av den hotbild som finns mot oss har människorättsorganisationer rekommenderat oss att lämna Ryssland, sa Aleksej Knedljakovskij till SVT i samband med avslaget i vintras.

Får skydd i Sverige 

Men nu har alltså Migrationsverket beslutat att bevilja de två medlemmarna och deras två barn asyl – som kommer att träda i laga kraft redan under tisdagen. 

– Det gör mig glad att mina barn kommer att få växa upp i ett tryggt land. Säkerhetsstyrkorna i Ryssland har sagt att vi ska ”tänka på barnen, vad ska de göra när vi fängslar er?”. Det är hemskt när de hotar dina barn, säger Luisine Djanyan till Kulturnyheterna. 

Hoten om fängelse ska ha kommit efter att den politiskt aktiva gruppen framfört flera regimkritiska uppträdanden. Bland annat har Aleksej Knedljakovskij dömts till 15 dagars fängelse efter att ha hängt ett kors, med en staty av KGB-chefen Derzjinskij, runt halsen. 

Dömdes till två år i straffläger

Flertalet gånger har Pussy Riot skapat stora rubriker i internationella medier. 

Konstärskollektivet bestod från början av elva kvinnliga medlemmar och 2012 dömdes tre av medlemmarna till två år i straffläger. 

Detta för att ha framfört den så kallade ”punkbönen”, där de kritiserar Rysslands president Vladimir Putin, i Frälsarkatedralen i Moskva. Medlemmarna benådades dock av presidenten själv strax före vinter-OS i Sotji 2014 efter internationella protester. 

2018 stormade även aktivistgruppen planen under den pågående VM-finalen i herrfotboll mellan Frankrike och Kroatien. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.