Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pussy Riot-fans riskerar fängelse

Ryske shackmästaren Garri Kasparov anklagas för att ha bitit en säkerhetsvakt under protester mot Pussy Riots dom. Anklagelser som tillbakavisas av shackstjärnan. "Jag vill se den här polismannen. Anklagelserna om att jag bitit honom är totalt dravel", säger han.Foto: Ramil Sitdikov

MOSKVA. Domen mot Pussy Riot-trion väckte starka reaktioner världen om.

Nu kan fler kastas i fängelse.

Ett sextiotal personer riskerar böter och två stycken fängelse efter att de visat sitt stöd för den dömda punk-trion.

I fredags föll domen mot Pussy Riot-trion. Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Yekaterina Samutsevich fick två års fängelse efter protestsången i Frälsarkyrkan mot president Vladimir Putin.

97 demonstranter greps nära Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva under rättegången mot medlemmarna i punkgruppen.

Våldsamt motstånd

Ett sextiotal väntas få böter för att ha brutit mot lagar om otillåtna demonstrationer och två riskerar två veckors fängelse för att inte ha lytt order från polis.

En som riskerat åtal är schackmästaren Garri Kasparov. Han gjorde enligt myndigheterna våldsamt motstånd när han greps. De anklagar nu Kasparov för att ha bitit en säkerhetsvakt.

Ryska medier har visat upp bilder på polisen, Denis Ratnikov, 29, som håller upp en bandagerad hand.

Kasparov förnekar dock anklagelserna.

– Jag vill se den här polismannen. Anklagelserna om att jag bitit honom är totalt dravel, säger han enligt the Telegraph.

Får stort stöd

Pussy Riot har fått stöd från många olika håll efter domen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kritiserat domen precis som många andra politiker och människorättsorganisationer.

Madonna: Släpp ut dem

Även internationella artister har tagit Pussy Riots parti. Superstjärnor som Madonna, Paul McCartney, Red Hot Chili Peppers, Sting och Patti Smith har alla uttryckt sitt stöd för trion.

– Jag protesterar mot den fällande domen att skicka Pussy Riot i fängelse i två år för ett 40 sekunder långt uppträdande där de uttryckte sina politiska åsikter, säger Madonna enligt Reuters.

– De har spenderat tillräckligt lång tid i fängelse. Jag uppmanar Ryssland att släppa Pussy Riot fria.