Publiken buade i SVT:s "Debatt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Programledaren Belinda Olsson buades ut av publiken.
Foto: Sven Lindwall

När Jimmie Åkesson intervjuades i SVT:s "Debatt" efter sitt tal buade och skrek anhängarna i publiken åt programledaren Belinda Olssons frågor.

– Det är jobbigt. Man vet heller inte hur mycket tittarna uppfattar. Förstår de situationen runtomkring? säger Belinda Olsson.

Direkt efter Jimmie Åkessons Almedalstal intervjuades han av Belinda Olsson i SVT:s "Debatt". Elva minuter in i programmet svarade han på frågor om föräldraledighet.

När Åkesson sa att han inte tog ut föräldraledighet på grund av brinnande valrörelse sa Belinda Olsson:

– Man kan ju planera?

Frågan fick publiken att bua högljutt och ropa: "dumma frågor".

Efter det eskalerade ljudnivån från publiken.

– Det var rätt högljutt. Det var en sak att de applåderade åt Jimmie, men det blev också väldigt mycket burop, skrik och kommentarer om frågorna, säger Belinda Olsson.

Oväntad reaktion

Programchefen Mette Friberg förvånades av publikens reaktion.

– Det var snudd på lite otäck stämning. Den här reaktionen trodde jag inte skulle komma, säger hon.

Expressen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

I Åkessons tal innan sändningen uppehöll sig SD-ledaren vid Islamiska statens härjningar och partiets barnsatsning - som Expressen kunde avslöja redan i måndags.

Hans löfte

SD-ledaren återkopplade till partiets fortsatta opinionsuppgång och pratade om eventuell framtida makt.

– Ska vi ingå i eller aktivt eller passivt stödja någon regeringskonstellation så ska det innebära en rejäl kursändring för Sverige. Annars stannar vi i opposition. Det kan ni ta som ett löfte.

I valet i höstas var SD:s mål att bli tredje största parti. I går kväll lanserade Åkesson det nya målet - att bli det största partiet.

FAKTA

Uppvärmningen

Bandad musik spelades från en musikanläggning innan Paula Bieler, SD-ledamot i riksdagen och ledamot i partistyrelsen, värmde upp publiken genom att undra om Åkesson är världens bästa partiledare.

Publiken

2 100 i publiken. Minsta publiken hittills under Almedalsveckan. Spridda burop hördes och Femen-aktivisten Jenny Wenhammar började sprattla nära avspärrningsbandet och fördes bort av polisen medan hon ropade "barnasinne".

Attackerna

På blåa ballonger kallade sig SD för "oppositionspartiet" och Åkesson såg till att attackera alla de andra sju riksdagspartierna som enligt SD-ledaren ingår i "en märkligt, ohelig kartell" som han kallar decemberöverenskommelsen.

Humorn

Jimmie Åkesson försökte skämta och hans trogna publik skrattade med. Men några riktiga skämt rörde det sig sällan om men det behövs inte när lojaliteten från anhängarna är stark.

överraskningarna

Få. Åkesson dammade till och med av delar av sitt sommartal från förra året när han pratade om Islamiska statens härjningar. I övrigt uppehöll han sig väldigt länge vid föräldraförsäkringen - som han pratade mycket om vid senaste partiledardebatten i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.