Psykvården utreder varför han inte fick vård

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska psykvården utreda varför 22-åringen inte fick hjälp.
- Men jag kommenterar inte det enskilda fallet, säger Deanne Mannelid, sektionschef för psykiatriska länsakuten i Stockholm.
Under de senaste åren har flera fall uppmärksammats där gärningsmännen förgäves sökte vård timmarna innan de begick grova våldsbrott. Men, enligt Deanne Mannelid, är det ovanligt.
Vilken bedömning gör man när någon söker akuthjälp?
- Då får man prata med läkare och personal och sedan gör vi en bedömning, ibland tar vi även in information från anhöriga. Sen funderar vi på hur vi kan hjälpa den här personen på bästa sätt, säger Deanne Mannelid.

"14 000 sökande"

Men det finns flera kända fall där en person nekats vård och sedan begått allvarligt våldsbrott?
- Ja, det gör det. Men vi har drygt 14000 sökande per år på psykakuten. Men jag kan inte säga hur vanligt det är.
Hur går man vidare när det händer?
- Kommer det till vår kännedom att något har hänt utreder vi det. Är det en allvarlig händelse görs en LexMaria-anmälan.
Enligt Länstidningen i Södertälje sökte mannen för några dagar sedan hjälp på Södertäljes psykiatriska mottagning, men avvisades även då.
- Det här är inget som kommit till min kännedom, säger Maria Carlén Lindwall, överläkare på psykiatriskt centrum på Södertälje sjukhus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag