Anna Odell riskerar fängelse på grund av sitt kritiserade examensarbete. Foto: Privat
Anna Odell riskerar fängelse på grund av sitt kritiserade examensarbete. Foto: Privat

"Psyksjuk" konstnär kan få fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Hon spelade psykiskt sjuk för sitt examensarbete.
Nu riskerar Konstfackeleven Anna Odell fängelse om hon fälls för de fyra brott hon misstänks för.
Tidningen Metro skriver i dag att Konstfackseleven Anna Odell misstänks för falskt larm, våldsamt motstånd, ofredande samt oredligt förfarande.
Att misstänkas för oredligt förfarande innebär att polis och sjukvårdspersonal lurats och att skador uppstått på grund av det.
Det var den 21 januari i år som Anna Odell, som en del i sitt examensarbete, spelade självmordsbenägen på en bro i Stockholm.

Togs in på akut

Efter att förbipasserande larmat togs hon in till S:t Görans psykakut.
Enligt Metro riskerar Anna Odell, om hon fälls för ett eller flera brott, att dömas till fängelse. I fredags utsågs Claes Borgström till hennes advokat. Han har ännu inte hunnit gå igenom anklagelserna som riktas mot hans klient.
- Jag ska träffa henne första gången nu i veckan. Allt jag kan säga just nu är att hon förnekar brott, säger han.
Rektorn på Konstfack, Ivar Björkman, hälsar via skolans informatör att han inte vill kommentera brottsmisstankarna mot Anna Odell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag