Mohamad Ammouri, 8, kom aldrig fram till skolan. På vägen dit mördades han. Ett par meter därifrån mördades Anna-Lena Svenson.
Mohamad Ammouri, 8, kom aldrig fram till skolan. På vägen dit mördades han. Ett par meter därifrån mördades Anna-Lena Svenson.

Psyksjuk jagas för knivmorden i Linköping

Publicerad
Uppdaterad
LINKÖPING. Tidigt i morse jagade polisen med utökad styrka den misstänkte knivmannen.
Samtidigt genomförs i rasande takt en kartläggning över farliga våldsmän och psykiskt sjuka.
Ett av polisen spår är den så kallade nyckelmannen.
Mördaren använde en butterflykniv.
Polisen jagar en man i 20-årsåldern, bredaxlad, 180 centimeter lång, klädd i beige, knälång jacka och en svart eller blå toppluva.
Linköpingspolisen, med förstärkta trupper, söker nu efter Mohamad Ammouris, 8, och Anna-Lena Svensons, 56, mördare. Under tisdagen fick polisen in flera tips från allmänheten med personer som den senaste tiden betett sig underligt i området. – Vi håller nu på och utreder de personerna och flera stycken har förhörts, säger Tommy Håkansson, förundersökningsledare.

"Nyckelmannen"

Han berättar också att personer som är intagna inom psykvården har förhörts, men ingen har delgivits misstanke. Nyckelmannen är ett av polisens spår i mördarjakten. För en månad sedan varnade tre rektorer för två personer. En av dem som beskrivs vara i 20–30-årsåldern är fortfarande inte funnen – och därför högaktuell i mordutredningen. Polisen gick tidigt ut med ett signalement om att knivmördaren var ungefär 180–190 centimeter lång, bar beige jacka och mörk mössa. Under dagen ryckte polisen också ut till flera olika platser där personer som liknade gärningsmannen hade setts.

"Gick ut för snabbt"

– Signalementet gick ut för snabbt. Andra vittnen har senare lämnat andra uppgifter om hur gärningsmannen såg ut och vi kan inte låsa oss vid det första. Det kan försvåra utredningen, säger Tommy Håkansson. Eftersom vittnesuppgifterna varit spretiga har poliserna koncentrerat sig på att kartlägga våldsmän, psykiskt sjuka och de båda offrena och deras familjer. Den 8-åriga pojkens familj fick besök av polisen vid tre tillfällen under tisdagen och de fick bland annat frågor om det mansnamn som Anna-Lena Svenson enligt ett vittne ska ha ropat. – Inget tyder på att hon kände förövaren men vi fortsätter att utreda det, säger Tommy Håkansson.

Blodspår undersöks

Polisens tekniker har tagit hand om blodrester på mordplatsen och undersökt omgivningen. Polisen har också hittat mordvapnet, enligt uppgifter till Expressen, en så kallad Butterflykniv. Den har nu skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, där man hoppas hitta fingeravtryck från mördaren. Enligt Östgöta Correspondenten hittade polisen på Djurgårdsgatan ett föremål som kan sättas i samband med mördaren. – Vi har inga misstänkta gärningsmän. Vi vet inte vem han är än men jag är säker på att han kommer att gripas, säger Tommy Håkansson. Linköpingspolisen har även bett rikskriminalen om hjälp med mördarjakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag