Psykologernas kritik mot ”Omgiven av idioter”

Författaren Thomas Erikson får hård kritik för sin bok "Omgiven av idioter" i senaste numret av Filter, där det bland anant står att boken har lurat en halv miljon människor.
Boken ”Omgiven av idioter”.

Bästsäljaren "Omgiven av idioter" har ankagats av flera psykologer för att förespråka ett personlighetstest som är utdaterat och saknar vetenskaplig grund. 

Samtidigt är metoden populär i framför allt i rekryteringsprocesser. 

– Det är lätt att förstå och är lätt att ta till sig, säger Jenny Sandén, marknadschef på Roi Rekrytering. 

Boken ”Omgiven av idioter” kom ut sommaren 2014. Sedan dess har över en halv miljon människor läst författaren Thomas Eriksons psykologiska teorier och delat upp sig själva i de olika färgerna gul, blå, röd och grön. Boken har utgivningsrättigheter i 27 länder.

Färgerna är ett sätt att kategorisera fyra olika personlighetstyper enligt det så kallade DISC-systemet. Det förklarar, enligt vissa, varför du handlar som du gör i olika situationer. Psykiatern Carl Jung skapade grunden för analysen redan på 1920-talet och har sedan dess använts i bland annat rekryteringsprocesser.


LÄS MER: "Boken 'Omgiven av idioter' kallas bluff" 


2017 visade DN:s granskning att flera företag, bland annat Ikea, och ett sjuttiotal svenska kommuner, ett tiotal länsstyrelser, landsting och statliga myndigheter – däribland Jordbruksverket och Elsäkerhetsverket.

Men metoden har kraftigt ifrågasatts av flera experter, och i ett reportage från det senaste numret av Magasinet Filter – med namnet ”Omgiven av idioti” – kritiseras nu Thomas Erikson för att använda sig av utdaterade metoder som saknar vetenskaplig grund. 

Inte ett godkänt system

Michael Catenacci är legitimerad psykolog och har arbetat med rekrytering i 15 år. 

– Jag anser mig professionellt förhindrad att överhuvudtaget befatta mig med DISC-systemet. Man skapar sig urvalsmetoder som är icke-vetenskapliga. Man kan inte hitta på en teori och selektera folk efter det, säger han. 

I sitt yrke använder sig Michael Catenacci enbart av tester som är granskade och godkända av det världsledande klassningssällskapet DNV, Det Norske Veritas. DISC-systemet är däremot inte en metod som har godkänts av företaget. 

– Thomas Erikson har marknadsfört DISC på ett färgglatt och enkelt sätt. Men i mitt skrå där jag är lärd är systemet ett no-no, säger han och fortsätter:

– Jag blev väldigt chockad när jag kontaktade ett väktarbolag i ett rekryteringssammanhang som använde sig av systemet när man skulle utse sin personal. Då blev jag lite mörkrädd. 

"Människan vill ha enkla lösningar"

Enligt Michael Catenacci finns det en fara med att använda sig av DISC-systemet i rekryteringsprocesser. 

– Risken är att du får fel person på fel plats – och på helt fel grunder, säger han. 

Varför metoden är så populär är inte konstigt, menar Michael Catenacci. 

– Människan är konstruerad på så sätt att den vill ha enkla lösningar på komplicerade frågor. Folk tycker att det är fantastiskt fint att kunna dela in mänskligheten i fyra kategorier. Men så enkelt är det inte. 

Rekryteringsföretaget: "Inte ett facit"

Roi Rekrytering är en av flera rekryteringsföretag som bland annat använder sig av DISC-systemet. Jenny Sandén, marknadschef på företaget, är positiv inställd till metoden. 

– Det är inte ett facit, utan en indikation på vilken personlighetstyp en människa har, och ger ett ganska bra underlag när man genomför intervjuer med kandidater. Är det en tjänst som kräver att man är väldigt extrovert, till exempel att man ska coacha människor och gå på mycket mingel och så vidare, kan det vara väldigt ansträngande ifall man är introvert, säger hon. 

Enligt Jenny Sandén baseras systemet på att det är handgripligt. 

– Det är lätt att förstå och är lätt att ta till sig.

Finns det en risk att det blir en förenklad bedömning?

– Ja. Det finns det absolut. Man kan vara duktig på sitt jobb ändå. Våra rekryterare är certifierade och vad de jobbar med. Använder man det som ett facit och säger att "det är så här du är" då är det helt fel. Testet i sig är inte viktigt, det är diskussionen du har baserat på utfallet som är bärande. 

Författaren: ”Personpåhopp”

Thomas Eriksson har tidigare kommenterat Filters granskning på sin blogg:

"Jag har full förståelse för att en tidskrift vill diskutera det jag har skrivit. Jag välkomnar det. Men det är trist när journalisten hemfaller åt osakligheter och personpåhopp,” skrev han tidigare i veckan.

Madelene Pollow – författaren bakom reportaget – höll inte med om att det handlat om personangrepp.

– Det är viktigt att påpeka att han har skrivit en bok som har tilltalat jättemånga människor, och som många säkert har funnit glädje och hjälp i. Det är inget fel med det. Men anledningen bakom artikeln är att han – vad han än säger – upprepade gånger har sagt att det bygger på vetenskap, och hans föreläsningar säljs in med att det bygger på modern psykologi och forskning. Jag tycker att han sålt in det med falska förespeglingar om att det är vetenskap – vilket det bevisligen inte är, har hon tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.