Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykologens betyg på Facebooks knappar

<p>"Jag tänker att de täcker in de allra vanligaste känsloyttringarna vi vill publicera på Facebook. Sen är frågan om de täcker alla känslor vi har i relation till andra, det är ju en annan sak", säger psykologen Anne Grefberg om Facebooks nya knappar.<br></p>Foto: Facebook
<p>"Det är klart att den skulle kunna missbrukas", säger psykologen Anne Grefberg om Facebooks arga gubbe-knapp.<br></p>Foto: Privat

"Älska", "ledsen" och "arg" är tre av de nya reaktionerna man kan visa på Facebook.

Psykologen Anne Grefberg förklarar vad hon tycker om känsloknapparna som kompletterar Facebooks gilla-knapp.

– Den arga gubben kan missbrukas, säger hon.

Psykologen Anne Grefbergs Getingbetyg på Facebooks nya reaktionsknappar:

Haha

 

"Man kan inte skratta för mycket."

Wow

"Det är ett vanligt uttryck som människor skriver i kommentarsfälten. Den ligger kanske i gränslandet mellan gilla-knappen och älska-knappen. Den är inte lika ren i känslouttrycket."

 

Ledsen

"Det är ett sätt att visa empati och markera att man blir nedstämd av vissa saker. Men det finns lite mer risk i att markera 'ledsen'. Det kan bli fel. Man kanske släpper ut mer information om sig själv än man är beredd på."

 

Arg

"Arg är en väldigt ren och tydlig känsla. Den gillar man av det skälet. Men det är klart att även den kan missbrukas. Typ som 'ogilla'."

 

Gilla

"Den får minst en sexa, haha. Den är man så van vid. Den har ju till och med blivit ett uttryck i många andra sammanhang i dagliga konversationer. 'En lajk på den', liksom."

 

Älska

"Kärlek mellan människor kan man inte heller få för mycket av. Det är ett tydligt sätt för oss att visa sympati, empati, kärlek, samhörighet och ömsesidighet. Även om den kan vara överflödig tycker jag att den är bra."

På onsdagen ändrade Facebook en fundamental detalj i ditt dagliga scrollande. Förutom en gilla-knapp har nu fem nya reaktionsknappar tillkommit.

Nu kan du alltså markera andras inlägg med "älskar", "haha", "wow", "ledsen" och "arg".

Anne Grefberg, som är psykolog i Stockholm, tycker att de nya reaktionsknapparna är bra ur många perspektiv.

– Jag tänker att de täcker in de allra vanligaste känsloyttringarna vi vill publicera på Facebook. Sen är frågan om de täcker alla känslor vi har i relation till andra, det är ju en annan sak.

 

LÄS MER: Här är Facebooks nya alternativ till "gilla"

 

Anne Grefberg påminner om att Facebook är en offentlig plats där känslorna måste vara socialt accepterade.

– På en plattform där man vill visa upp en lyckad social yta räcker det med de här knapparna.

Ser risker med den arga gubben

Men Anne Grefberg ser även hur problem eventuellt kan uppstå med vissa av de nya reaktionsknapparna – särskilt med knappen som heter "arg".

– Den arga gubben tycker jag är bra, för att visa att man blir upprörd och förbannad över vissa saker är bra och gränssättande. Men det är klart att den skulle kunna missbrukas, säger hon.

Anne Grefberg tror att ikonen för "arg" skulle kunna användas i sammanhang där den kan uppfattas som att man riktar det mot avsändaren och således tolkas som elak. Men i grund och botten tycker hon det är bra att kunna visa andra känslor än enbart positiva.

– Om man vill uttrycka mer nyanserade åsikter finns ju kommentarsfältet, säger hon och skrattar.

Om du skulle ta bort en av knapparna, vilken skulle det vara?

– Frågan är ju om hjärtsymbolen kanske är överflödig. Eftersom man kan gilla och skriva <3 bland kommentarerna. Det kanske är den som har varit minst saknad.

Vilken knapp skulle du vilja lägga till?

– Jag prenumererar på psykologgrupper på Facebook av olika slag. För informationen som finns där skulle det behövas mer nyanserade ikoner. Som "jag vill veta mer" eller "Nyfiken", där känslorna är mer nyanserade än de som finns nu.

Behöver vi en "ogilla"-knapp?

– Jag tror att det skulle vara förödande för Facebook med en dislike-knapp. Man skulle kunna råka illa ut om det fanns dislike med tanke på den mobbning som redan finns i sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.