Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Psykolog kontaktade patient på dejtingapp

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Psykologen tog kontakt med sin tidigare patient på en dejtingapp.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
IVO riktar nu kritik mot psykologen för att ha kontaktat den tidigare patienten på en dejtingapp.
Foto: Fabian Sommer / TT NYHETSBYRÅN

En psykolog i Gävleborg tog kontakt med en tidigare patient på en dejtingapp och träffade henne. 

Patienten anmälde sedan psykologen och beskriver att hon känt sig rädd och utsatt i förhållande mot honom. 

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot psykologen ”för att ha haft en olämplig kontakt med en patient”. 

En psykolog som jobbar inom vuxenpsykiatrin i region Gävleborg kritiseras i ett färskt beslut från IVO. 

Detta efter att han på en dejtingapp sökte kontakt med en kvinna som han tidigare utrett som psykolog. Vid fem tillfällen hade kvinnan varit hans patient. 

Strax efter att utredningen avslutats kontaktade psykologen kvinnan genom dejtingappen, bad henne svara på ett formulär med frågor, och ville träffas. 

De träffades sedan privat och umgänget fortsatte sedan en tid. Därefter anmälde kvinnan psykologen till IVO och vuxenpsykiatrin upprättade en avvikelserapport. 

Kvinnan menade i anmälan att psykologen redan när hon var hans patient tittat på hennes profil i dejtingappen och hon menar att han utnyttjat sin fördjupade kunskap om henne för att ta kontakt. Hon beskriver hur hennes tillstånd försämrades av det privata umgänget med psykologen. 

Psykologen: ”Det var ett gemensamt initiativ”

I ett svar till IVO hävdar psykologen att det var ett ”gemensamt initiativ” att de skulle träffas privat och att han inte såg några tecken på att hon mådde dåligt eller befann sig i ett utsatt läge. Han säger sig inte minnas hur han tänkte kring sin roll som psykolog. 

I efterhand tänkte psykologen att det inte var så bra att träffa en tidigare patient i en dejtingapp ”då relationen är ojämlik samt att han borde ha försäkrat sig om att patienten var stabil”. 

IVO bedömer att uppgifterna som framkommit i utredningen inte är tillräckligt allvarliga för att någon ytterligare åtgärd än kritik ska vara aktuell, och att han inte ska polisanmälas eftersom det inte framkommit något som skulle kunna göra honom misstänkt för brott.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.