Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Psykiskt sjuka kan tvingas jobba mer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
Foto: Samuel Unéus

STOCKHOLM. Den kraftiga ökningen av antalet sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa föranleder regeringen att se över reglerna i sjukförsäkringen.

I dag har närmare 40 procent av de sjukskrivna en psykiatrisk diagnos och gruppen ökar stadigt.

Inspektionen för sjukförsäkring (ISF) ska nu granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för sjukskrivna med psykiatriska diagnoser, i synnerhet bland kvinnor och vid stressrelaterade diagnoser, uppger DN.

– Risken är att psykisk ohälsa blir liktydig med sjukskrivningar som pågår lång tid. Min rädsla är att dessa personer blir borta väldigt länge, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till DN.

Inga färdiga lösningar

Han säger att om sjukskrivningarna handlat om kroppsliga sjukdomar hade det talats om epidemiska mått. Han har dock inga färdiga lösningar på hur sjukförsäkringen ska kunna ändras för att passa den växande gruppen med psykisk ohälsa.

– Tidsgränserna i sjukförsäkringen fungerar för de somatiska sjukdomarna men de senaste månaderna har jag verkligen stärks i tron att frånvaro från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben, säger Kristersson till DN och fortsätter.

- Det finns naturligtvis undantag men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och känna sig behövda.

I slutet av förra året var 48 000 personer sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Under året hade antalet sjukskrivna ökat med 9 000. Varannan sjukskrivning var längre än ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.