Psykiskt sjuk knivmördade femåring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En psykiskt sjuk man överföll på torsdagen en femårig flicka utanför ett dagis i Arvika och knivhögg henne till döds. 

Senare på dagen var torget i Arvika svart av människor som ville protestera mot våldet. 

Mot mordet på den femåriga flickan och mot mordet på Anna Lindh.

- Jag tror det var 2 500 personer här, sade kommunalrådet Claes Pettersson (s) vid torget till TT medan långa köer ringlade sig fram mot kondoleansböckerna där arvikaborna kunde skriva ner sina känslor efter torsdagens två dödsfall.  Den psykiskt sjuke mannen som attackerat den lilla flickan utanför daghemmet satt då hos polisen, anhållen och omhändertagen.  Någon förklaring till varför han knivhögg flickan fanns inte. Han och flickan kände inte varandra, enligt de uppgifter som fanns på torsdagen.

Inte inlåst Mannen, som är i 25-årsåldern, var sedan 2002 intagen på psykiatriska kliniken på sjukhuset i Arvika, men behövde enligt läkarna inte vistas på en låst avdelning.  Den här torsdagsmorgonen hade han gått till daghemmet Gategården i utkanten av Arvika och där dök han fram från bakom ett hörn när barnen kom tillbaka från lekplatsen för att gå in och äta.  På ett ögonblick var allt över. Några av barnen hade redan hunnit gå in till den väntande maten, medan andra väntade på sin tur.  - Det fanns personal där och åtminstone en av dem försökte gå mot mannen, med fara för sitt eget liv, säger kontraktsadjunkt Monica Fryxelius, som kom tidigt till daghemmet efter attacken.  - De gjorde vad de kunde, säger hon om personalen.

Återvände till sjukhuset Efter dådet återvände 25-åringen till sjukhuset, där han senare greps av polis.  Monica Fryxelius fanns under eftermiddagen på daghemmet för att stödja personalen och andra.  - Det handlade inte om några märkligheter, bara om att finnas där om någon ville prata.  Under kvällen var Fryxelius och andra med på ett informationsmöte för föräldrar till barnen på daghemmet, där det fanns möjlighet att diskutera och ställa frågor.  - Vi har ju tyvärr erfarenhet av tragiska händelser sedan tidigare, säger skolchefen Göran Bryntesson och tänker på det så kallade Kevinmordet för fem år sedan då en fyraårig pojke dödades av två andra barn.  Delar av den organisation så då byggdes upp fick nu aktiveras igen.  Bland annat öppnades stadens kyrkor och församlingslokaler.  - Vi har haft öppet under dagen och kvällen för de som behövt en plats för bön och stillhet, säger Linda Danielsson, pastor vid Missionskyrkan.

Skulle hedra Lindh Manifestationen på torget på kvällen var egentligen tänkt för att hedra Anna Lindhs minne.  - Men så fick jag ett telefonsamtal om vad som hänt den lilla flickan och då valde vi att hedra både hennes och Lindhs minne, säger kommunalrådet Claes Pettersson.  En del företag stängde för att personalen skulle kunna delta. Hos Volvo tog personalen själva det beslutet, men företagsledningen gav klartecken i efterhand och klargjorde att personalen fick delta på betald arbetstid.  Vid daghemmet, en bit från centrum, brann ljus och barn hade lagt dit nallar och egna teckningar.  Under fredagen hålls daghemmet strängt och öppnar inte igen förrän tidigast på måndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.