Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykiatrikern: ”Kvinnor kommer tjäna mer än män”

David Eberhard medverkar på torsdagen i ”Vinter i P1”.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare sommarvärden pratar bland annat om löneskillnader.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Den omdebatterade psykiatrikern och författaren David Eberhard medverkar i ”Vinter i P1” på torsdagen.

Där pratar han bland annat om löneskillnader mellan könen – som han menar är kraftigt överdrivna.

– Många av de skillnader man ser mellan män och kvinnor handlar inte om diskriminering, det handlar om olika val på grund av olikheter som finns från början, säger Eberhard.

Psykiatrikern, författaren och föreläsaren David Eberhard medverkar i torsdagens ”Vinter i P1” på Sveriges Radio. 

Eberhard har bland annat gett uttryck för att de biologiska skillnaderna mellan könen måste vägas in för att uppnå jämställdhet – och förkastat den genusvetenskapliga teorin om att enbart kultur ligger bakom skillnaderna mellan könen. Detta har vållat kraftig debatt i Sverige, och i ”Vinter i P1” berättar Eberhard att hans teorier har kallats ”DNA-märkt antifeministisk gubbröra”. Han har även fått höra att han tar mycket plats och har ”manligt privilegium”.

 

David Eberhard är en av värdarna när Vinter i P1 firar tioårsjubileum. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eberhard om löneskillnaderna

I programmet pratar David Eberhard bland annat om löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Mina meningsmotståndare hävdar att det är patriarkatets fel, jag hävdar annat. Många av de skillnader man ser mellan män och kvinnor handlar inte om diskriminering, det handlar om olika val på grund av olikheter som finns från början.

Eberhard menar att kvinnors och mäns olika biologiska förutsättningar är en viktig anledning i att de väljer olika yrken med olika lönenivåer. Exempelvis är kvinnor bättre på att ta hand om andra, samtidigt som män är bättre på saker och system, säger han. 

Eberhard hänvisar till SCB, vars statistik visar att kvinnor arbetar mer i hemmet än vad män gör – samtidigt som män arbetar mer utanför hemmet. Enligt psykiatrikern arbetar män 19 minuter mer varje dag, om man lägger ihop den samlade arbetsinsatsen.

Eberhard säger att detta kan slå hårt ekonomiskt mot kvinnor vid en separation.

 

David Eberhard.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN

David Eberhard kritisk mot statistiken

David Eberhard går sedan djupare in på löneskillnader mellan könen, och tar upp det klassiska argumentet att kvinnor i förhållande till män arbetar gratis från oktober till december.

– Många debattörer hävdar att kvinnor i förhållande till män arbetar gratis från oktober till december varje år. Om det stämmer så kanske den där könsmaktsordningen finns trots allt, och det är ju fruktansvärt. Ska mina flickor behöva finna sig i att helt osakligt få 25 procent mindre i lön än sina sex bröder? Det vill inte jag medverka till. 

David Eberhard berättar dock att han har kollat upp löneskillnaderna via Medlingsinstitutet, som ansvarar för lönestatistik i Sverige. Psykiatrikern menar att deras siffror visar på en löneskillnad mellan könen på 10 procent, vilket skulle innebär att kvinnor i grupp arbetar gratis från december snarare än oktober.

Han kritiserar dock statistiken:

– När jag kollar vidare på siffrorna ser jag att man inte tar hänsyn till yrke, utan jämför grupperna rakt av. Till exempel jämför man läkare och sjuksköterskor, piloter och kabinpersonal. Det är yrken som av flera rimliga skäl har olika lön. Om man i stället jämför lönerna i samma yrke, försvinner över hälften av löneskillnaden. 

Kvar finns vad Medlingsinstitutet kallar för en ”oförklarlig skillnad” på omkring fyra procent, enligt Eberhard. Han menar dock att siffrorna visar att kvinnor och män på samma arbetsplats och samma position har lika mycket i lön.

”Kvinnor kommer tjäna mer än män”

David Eberhard pekar på olika biologiska förutsättningar i val av yrke. Exempelvis har kvinnor som grupp en bättre social förmåga, och är därför överrepresenterade i vårdyrket – som också erbjuder sämre löner.

Men även mansdominerade yrken – som exempelvis polisyrket – är underbetalt, påpekar han.

Avslutningsvis menar Eberhard att kvinnor snart kommer gå om männen inkomstmässigt.

– Eftersom kvinnor är kraftigt överrepresenterade på de flesta utbildningsprogram på universitet och högskolor, borde kvinnor inom kort tjäna mer än män, säger han.

Vinter i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.