Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykiatern: "Svenska barn är ouppfostrade"

I sin nya bok "How children took power" (Hur barnen tog makten) skriver David Eberhard om hur barnen i dag styr familjerna helt och hållet.
Foto: Pysse Holmberg

Sverige har förlorat kontrollen över sina barn.

Det hävdar svenske psykiatetern och överläkaren David Eberhard i en ny bok.

– Svenska barn är verkligen ouppfostrade. De skriker när vuxna pratar vid matbordet, de avbryter dig och kräver samma plats som vuxna, säger han till AFP.

I sin nya bok "How children took power" (Hur barnen tog makten) för David Eberhard fram tesen att Sverige under de 30 år som gått sedan barnagan förbjöds har utvecklat detta till att helt förbjuda någon form av tillsägelser av barnen.

Detta har lett till att barnen i dag styr familjernas liv helt och hållet, menar han.

– Visst ska du lyssna till dina barn, men i Sverige har det gått för långt. De bestämmer allt i familjerna: när de ska lägga sig, vad familjen ska äta, var de ska åka på semester, ja även vad som ska ses på tv.

Dåligt förberedda på att klara vuxenlivet

Enligt Eberhard gör detta svenska barn dåligt förberedda för att klara vuxenlivet.

– Deras förväntningar är för höga och livet är för hårt för dem. Vi ser effekterna av detta i och med att psykiska besvär och självskadebeteenden ökar dramatiskt, påstår han.

AFP har talat med flera svenska psykologer och läkare om Eberhards tes.

– Om du vill att ett barn ska samarbeta med dig så är det bästa sättet att ha en nära relation till barnet, säger Kajsa Lönn-Rhodin, en av arkitekterna bakom föräldrakursen "Alla barn i centrum".

– Jag tycker det är ett större problem när barn behandlas illa av stränga föräldrar, säger hon till AFP.

Svenska föräldrar för demokratiska

Barnläkaren Hugo Lagercrantz vid Karolinska universitetssjukhuset tycker att svenska föräldrar blir för demokratiska.

– De borde bete sig som föräldrar och fatta beslut och inte försöka vara så populära hela tiden, säger han.

Han ser dock även en god sida med den svenska modellen för uppfostran.

– Svenska barn kan uttrycka sina åsikter och Sverige är inte ett så hierarkiskt samhälle. Det är på vissa sätt bra, det är en av anledningarna till att Sverige klarar sig så bra ekonomiskt, menar han.

Styr barnen för mycket i familjerna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.