Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykiatern: Omöjligt att förutse mordet på Monica

Jenny Strömstedt, Niklas Långström och Leif GW Persson diskuterar mordet på Monica i TV4:s ”Brottsjournalen”.Foto: TV4
Monica, 49, med sonen Linus.Foto: Privat / Privat
Skönhetsdirektören misstänks ha mördat sin sambo Monica, 49.
Polis på plats efter mordet den 21 augusti 2019.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Psykvården skickade hem den paranoida skönhetsdirektören.

Dagen därpå misstänks han ha knivmördat sin sambo Monica, 49.

Men det var omöjligt att förutse, menar psykiatern Niklas Långström.

– Vi kallar det för falskt negativ. Det vill säga en person som begår en allvarlig våldshandling utan att vi kan fånga upp det med de mätinstrument som vi har, säger han i TV4:s ”Brottsjournalen”.

Monica, 49, var orolig för sin sambo.

De hade träffats tre år tidigare på sin gemensamma arbetsplats, ett skönhetsföretag där han var vd. Nu hade de flyttat ihop i sin första gemensamma lägenhet, inköpt för 14 miljoner kronor, på Södermalm i Stockholm.

Men den senaste veckan hade han blivit paranoid och fått för sig att han var utsatt för en komplott – där även hon var inblandad.

Hon vädjade till psykiatrin om att han skulle få akut hjälp. Han blev erbjuden att bli inlagd men tackade nej och blev hemskickad med mediciner.

Den 21 augusti höggs Monica till döds. Sambon greps på platsen.

– Det finns egentligen bara en person att klandra: mördaren. Men här misslyckades de som ska vara experter radikalt, har Monicas son Linus, 22, tidigare sagt till Expressen.

Psykiatern: Man har gjort som man bör

Mannen, som är i 50-årsåldern, hade dock ingen dokumenterad historik av psykisk ohälsa.

Niklas Långström, psykiater och våldsbrottsforskare, säger i TV4:s ”Brottsjournalen” att det är svårt att spekulera i om mordet hade kunnat undvikas.

– Man har gjort som man bör i det här läget. Man har också tagit ställning till om han skulle uppfylla förutsättningarna för ett omhändertagande enligt psykiatrisk tvångsvård. Det har han inte gjort, för han har varit tillräckligt välfungerande när man har träffat honom, säger Niklas Långström.

Niklas Långström.Foto: TV4

Även kriminologiprofessorn Leif GW Persson är tveksam till att sänka tröskeln för tvångsinläggning av personer med psykisk ohälsa.

– Om man skulle ta det säkra före det osäkra skulle man inte ha vårdresurser för att ta hand om dem. Då skulle man begå andra misstag som ett resultat av det, säger han i ”Brottsjournalen”.

Genomgår psykundersökning

Enligt en rapport som Niklas Långström själv var med om att göra år 2005 kan psykvården missbedöma vart tredje fall om man följer de beslutsstöd som finns.

– Den här mannen tillhör de personer som skulle ha blivit bortsorterade även om man hade gjort en mer omfattande bedömning än den som gjordes, säger Niklas Långström.

– Vi kallar det för falskt negativ. Det vill säga en person som begår en allvarlig våldshandling utan att vi kan fånga upp det med de mätinstrument som vi har.

Direktören står nu inför rätta för mordet på Monica. Vid gripandet erkände han att han dödat Monica, men under rättegången har han sagt att han inte minns vad som hände, rapporterar Aftonbladet.

Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången fortsätter den 21 februari.

– Jag och många andra som jobbar med de här frågorna är fundersamma kring vad det är som har lett fram till det här, säger Niklas Långström i ”Brottsjournalen”.

”Brottsjournalen” sänds på tisdagar klockan 21.00 i TV4, TV4 Play och på C More.

Psykiatern Niklas Långström i ”Brottsjournalen” om hur man bedömer ifall någon behöver omhändertas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.