Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Provocerat EU kräver besked av USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. EU begär att USA lägger korten på bordet. Stämmer de nya uppgifterna om övervakning har USA spionerat på tunga EU-institutioner och EU-länder.

USA besvarar kritiken med att landet "agerar som alla andra länder".

Den ansedda tyska tidskriften Der Spiegel skrev i helgen att USA:s säkerhetsmyndighet NSA bland annat spionerat på EU:s högkvarter i Bryssel samt på unionens FN-representation i New York. Till exempel ska mikrofoner ha installerats i EU-högkvarteret i Bryssel. "USA samlar utrikespolitisk underrättelseinformation på samma sätt som alla andra länder", sade chefen för USA:s underrättelseorgan Director of national intelligence (DNI) i ett uttalande som svar på kritiken.

NSA har som mest övervakat 60 miljoner samtal samt internetkontakter i Tyskland under en enda dag. Hemliga dokument som Der Spiegel tagit del av visar att USA betraktade Tyskland som en "tredje klassens partner". Övervakningen låg på samma nivå som i Kina, Irak och Saudiarabien.

Unisont ramaskri

Enligt Der Spiegel kommer uppgifterna från Edward Snowden, som tidigare avslöjat information om NSA:s övervakning och som nu befinner sig i ett transitområde på en flygplats i Moskva.

"Vi har omedelbart tagit kontakt med amerikanska myndigheter i Washington DC och i Bryssel och har konfronterat dem med pressuppgifterna. De har svarat oss att de kontrollerar trovärdigheten i informationen som offentliggjordes i går (lördag) och återkommer till oss", löd ett uttalande från EU-kommissionen.

EU-parlamentets talman Martin Schulz kräver "full klarhet" från USA om uppgifterna. Är de sanna kommer de att ha en "avsevärd påverkan" på relationen mellan EU och USA, enligt honom skriver AFP.

Också Tysklands justitieminister kräver en omedelbar förklaring från USA.

Bildt avvaktar

Frankrike, Italien och Grekland fanns också bland målen, enligt dokument som Snowden läckt till The Guardian.

TT frågade utrikesminister Carl Bildt om hur Sverige reagerar på Der Spiegels avslöjanden, eftersom även andra EU-länder kan förutsättas vara utsatta för de amerikanska övervakningsprogrammen.

– Vi vet ingenting om vad som ligger bakom de här uppgifterna. Men till exempel utgår vi inom utrikesförvaltningen hela tiden ifrån att vi är föremål för avlyssning från åtskilliga håll. Därför har vi säkra kommunikationskanaler och behandlar sekretessbelagd information på ett sådant sätt att det inte kan avlyssnas, svarar han, men säger att det funnits en svensk oro över säkerhetsnivån inom EU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.