Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protestvåg mot
SD:s valkampanj

Jimmie Åkesson tvingades ställa in ett tal när våldsamma protester bröt ut i Göteborg. Foto: Jan Wiriden
Özz Nûjen är komiker och valambassadör för Sveriges ungdomsorganisationer: "Jag är emot att förstöra möten genom våld eller hot". Foto: Lennart Rehnman
Socialantropologen Aje Carlbom menar att många verkar ha drabbats av moralisk panik: "Ingen vill bli förknippad med Sverigedemokraterna".
Demokratiminister Birgitta Ohlsson kallar Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti men säger också att stoppade politiska möten kan få motsatt effekt. Foto: Anders Ylander
Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet: "Det är bra att elever, brandmän och sjuksköterskor ställer sig upp mot SD"
På nätet sprids flera bilder på folk som reagerar mot SD:s utckick.
1 / 7

En protestvåg mot Sverigedemokraternas valkampanj sköljer just nu över landet.

Vänsterpartiet kallar det för "ett sundhetstecken", medan socialantropologen Aje Carlbom menar att många verkar ha drabbats av moralisk panik.

– Ingen vill bli förknippad med Sverigedemokraterna och man tar till alla medel för att hålla dem borta från sig, säger han.

Protesterna mot SD

*Hundratals personer lägger upp bilder på när de gör sig av med SD:s valutskick.

*Brevbärare protesterar mot att de måste leverera valsedlar.

*Torgmöten saboteras på flera ställen.

*Brandmän, sjuksköterskor och skolelever demonstrerar mot besök från partiet.

*Partiets annonsering i Stockholms tunnelbana möter enorm kritik.

Det råder just nu en våg av protester över landet mot Sverigedemokraternas valkampanjer.

På nätet har hundratals personer lagt upp bilder på hur de gör sig av med SD:s valutskick, brevbärare har protesterat mot att de måste leverera valsedlar, torgmöten saboteras, brandmän, sjuksköterskor och skolelever demonstrerar och partiets rätt att annonsera i Stockholms tunnelbana har ifrågasatts högljutt.

Men samtidigt har protesterna även lett till att Sverigedemokraternas meningsmotståndare mordhotats.

Skapar martyrskap

Demokratiminister Birgitta Ohlsson benämner Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Men hon ställer sig inte bakom sabotage av politiska möten och menar att exempelvis posten måste delas ut.

– Vi ser just nu, runtom i Sverige, att människor stoppar politiska möten och det är oacceptabelt i en demokrati. Jag tror att det skapar martyrskap och myter som olika rasistiska grupper använder i sin propaganda, säger hon.

– Vill vi ha en effektiv, stark och mäktig antirasism då ska vi snarare skapa breda demokratiska manifestationer över partigränserna, säger Birgitta Ohlsson.

Hur ser du på att vissa yrkesgrupper reagerar mot främlingsfientlighet?

– Jag tycker också att rasistiska idéer är fruktansvärda och vidriga – och det måste varje anständig demokrat stå upp mot. Sen får man välja fredliga medel och demokratiska vägar som ger resultat, säger hon.

"Rädda att bli besmittade"

Socialantropologen Aje Carlbom, lektor vid Malmö högskola, kallar protestvågen för "en sorts moralisk panik".

– Inom sociologin brukar man prata om moralisk panik. Det uppstår som en kollektiv rörelse där många plötsligt börjar göra på samma sätt och lägger till med väldiga överdrifter.

– Många är rädda att bli besmittade med deras idéer, och man tar till alla medel för att hålla dem borta från sig, säger han.

Aje Carlbom menar att fredliga demonstrationer och manifestationer måste få finnas men att de måste ske med demokratiska metoder.

– Det är ytterst få som tar sig an innehållet i Sverigedemokraternas påståenden och ideologier, och förklara varför de inte är bra. Det här handlar bara om att ta avstånd.

– Vi kan inte ha ett samhälle som bara bygger på känslomässiga reaktioner. En demokrati bygger på att man kan argumentera och diskutera olika saker, säger han.

"Ett sundhetstecken"

Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, menar att partiet ser det som positivt att människor reser sig upp mot rasism.

– Det är bra att elever, brandmän och sjuksköterskor ställer sig upp mot SD. Det är ett sundhetstecken. Vi vill inte att den svenska debatten ska utvecklas mot att hudfärg blir en huvudfråga eller där man sparkar mot dem som ligger ner, säger han.

Samtidigt betonar Etzler att protester ska ske på ett sätt som inte kränker någons yttrandefrihet. Partier har rätt att hålla politiska möten.

– Men man har också rätt att säga vad man tycker om de mötena.

– Ett tag verkade det som att Sverigedemokraterna var på väg att normaliseras. Men vi vet att det är ett parti som har starka länkar till Avpixlat och andra rena hatsajter. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som systematiskt göder misstänksamhet och hat emot människor av annan bakgrund, feminister och hbtq-personer. Därför tycker vi att det är bra att folk protesterar, säger han

Bemöter med medmänsklighet

Özz Nûjen är komiker och valambassadör för Sveriges ungdomsorganisationer inför EU-valet. Han har deltagit i flera debatter med, och om, Sverigedemokrater och menar att meningsmotståndare ska bemötas med fakta och medmänsklighet.

– Vi i Sverige har kommit överens om att folk får vara rasister, även om jag personligen tycker att rasism är ett brott mot ett Sverige som bygger på alla människors lika värde.

Han tycker att det är bra att människor visar sitt missnöje mot främlingsfientlighet med lagliga metoder och nämner sittdemonstrationer, att vända ryggen till eller skramla med nycklar.

– Men jag är emot att förstöra möten genom våld eller hot. Mötesfriheten är också en viktig del av en demokrati, säger han.

"Det är vanligt folk"

Özz Nûjen anser att Sverigedemokraternas politik går ut på att "sätta fattiga mot fattiga" och göra skillnad på folk från olika bakgrund.

– Jag tror att det jobbiga som Sverigedemokraterna nu upplever är att de inte längre kan säga att det är "pk-eliten" eller vänsterextrema som opponerar sig, utan det är vanligt folk.

– Alla de här brandmännen, sjuksköterskorna och skoleleverna är inte vänsterextrema. Fler och fler ser igenom deras fasad och har nu börjat göra sina röster hörda.