RÄKNING PÅ 12 000. Thomas Eriksson, 67 i Rämshyttan bor tillsammans med sin hustru i en villa. De tvingas nu stänga av elen i flera rum. "Vi hade 14 grader i sovrummet när vi vaknade i morse. Och eftersom vi är två pensionärer har vi väldigt svårt att betala elräkningen och tvingas stänga av elen i flera rum. Vi kan bara sätta på den när barnbarnen kommer." "Senaste elräkningen var på 12 000 kronor. Det är tungt när man är pensionär. Det måste till en förändring på elmarknaden, det här fungerar inte", säger Thomas Eriksson. Foto: Henrik Hansson
RÄKNING PÅ 12 000. Thomas Eriksson, 67 i Rämshyttan bor tillsammans med sin hustru i en villa. De tvingas nu stänga av elen i flera rum. "Vi hade 14 grader i sovrummet när vi vaknade i morse. Och eftersom vi är två pensionärer har vi väldigt svårt att betala elräkningen och tvingas stänga av elen i flera rum. Vi kan bara sätta på den när barnbarnen kommer." "Senaste elräkningen var på 12 000 kronor. Det är tungt när man är pensionär. Det måste till en förändring på elmarknaden, det här fungerar inte", säger Thomas Eriksson. Foto: Henrik Hansson

Proteststorm mot elpriserna

Publicerad
Uppdaterad
Proteststormen mot elpriserna tilltar.
Hundratals arga brev har strömmat in till näringsdepartementet - och för många människor är läget allvarligt.
- Jag vet inte hur jag ska hantera det här, säger pensionären Lars Fahlberg.
De chockhöga elpriserna sätter djupa spår ute i stugorna. Pensionären Lars Fahlberg, 75, från Rosenhaga utanför Alingsås är en av många personer som nu tvingas bomma igen rum i huset för att överhuvudtaget ha råd att betala elräkningen.
- Jag har tre rum totalt och nu kan jag bara ha värmen på i ett av dem. De andra har jag bommat igen. Jag sitter nu framför tv:n med en lampa tänd, det är allt jag har råd med, säger han.

Har 298 kronor att leva på

Lars har pension på 8 420 kronor i månaden. I december tvingades han betala 4 172 kronor i elräkning. Efter att hyran är betald har han 298 kronor kvar att leva på.
- Jag vet inte hur jag ska hantera det här. Jag är i vanliga fall en handlingens man, men nu vet jag inte vad jag ska göra, säger han.
Han anser att politikerna nu måste ta tag i elfrågan och få till en förändring av marknaden.
- Det är inte klokt. Som det ser ut nu är det värre än på 40- och 50-talen när jag växte upp. Man tjänade mindre, men hade i varje fall råd att betala elen, säger han.
Och Lars Fahlberg är inte ensam i sin kritik - näringsdepartementet har under januari fått stora mängder brev från upprörda elkonsumenter. Totalt har 136 brev kommit in och kritiken är stark. I ett av breven skriver avsändaren:
"Regeringen MÅSTE göra något åt den rådande elprissättningen. Det är oacceptabelt vad avregleringen har lett till." En annan skriver: "Jag stöder er i det mesta. Men elförsörjningen i Sverige har totalt havererat utom all kontroll."
Frank Nilsson (C), stabschef hos näringsminister Maud Olofsson, förstår att folk är upprörda.
"TÄTAR MED TÄCKEN". Lars Fahlberg, 75, från Rosenhaga utanför Alingsås har tvingats bomma igen rum i huset för att ha råd att betala el. "Jag har tre rum totalt och nu kan jag bara ha värmen på i ett av dem". Räkningen senast var 4 172 kronor. När hyran var betald hade Lars bara 298 kronor kvar att leva på. Foto: Anders Ylander- Det gör jag absolut. Framför allt de personer som har små marginaler. Det är uppenbart att folk inte har förtroende för att det är skäliga priser. Och då är det upp till oss att ställa hårdare krav på elbolagen, säger han.

Alla brev kommer läsas

Frank Nilsson försäkrar att samtliga brev kommer att läsas och besvaras och de som är ställda direkt till näringsministern kommer att besvaras av henne.
- Det är oerhört bra att folk skriver till oss. Det är en viktig kanal, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag