Trayvon Martin, 17.
Trayvon Martin, 17.

Proteststorm efter att Trayvon sköts till döds

Publicerad

Den svarta tonåringen Trayvon Martin sköts till döds av en säkerhetsvakt i ett välbärgat område i Florida som tyckte att han såg "skum ut".

Vakten har fortfarande inte gripits vilket har lett till flera protestaktioner i USA.

På fredagen kommenterade president Barack Obama fallet.

- Skulle jag ha haft en son så skulle han ha sett ut som Trayvon, sa han.

Den svarta tonåringen Trayvon Martin, 17, var på väg hem till sin pappa en kväll i februari när han fick vakten George Zimmermans, 28, uppmärksamhet.

Trayvon Martin var obeväpnad och gick igenom det välbärgade området med jackans luva uppdragen.

Säkerhetsvakten George Zimmerman, 28, tyckte att han såg "skum ut" och sköt ihjäl honom med ett skott.

Att Zimmerman ännu inte har gripits har lett till en proteststorm i USA och delstaten Floridas självförsvarslagar har debatterats.

I Miami har studenter från ett dussintals skolor arrangerat en strejk i protest och i sociala medier har raseriet varit påtagligt mot att Zimmerman inte gripits.

"Rannsaka oss själva"

På fredagen kommenterade president Barack Obama debatten.

– Jag tror att varje förälder i USA förstår varför det är viktigt att vi utreder alla aspekter av det här. Vi borde alla rannsaka oss själva för att ta reda på hur något sådant här kunde hända, sa han enligt New York Times.

Presidenten blev också väldigt personlig i slutet på talet.

– Det är uppenbarligen en tragedi. Jag kan knappt tänka mig vad hans föräldrar går igenom. När jag tänker på den här pojken tänker jag på mina egna barn. Skulle jag ha haft en son så skulle han ha sett ut som Trayvon.

Barack Obama har två döttrar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag