Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upplopp mot abortlag – skanderade i kyrkor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Demonstranter som blockerar en gata i centrala Warszawa på måndagen.Foto: RAFAL GUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna har protesterat sedan i torsdags.Foto: RAFAL GUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen skingrade folkmassor med hjälp av tårgas i Katowice på söndagen.Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Warszawa.Foto: RADEK PIETRUSZKA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Protesterna mot Polens förslag på abortlag fortsätter.

Kvinnorättsaktivister har demonstrerat på gator och inne i kyrkor under helgen, rapporterar AP. 

Polisen har skingrat demonstranter med hjälp av tårgas.

I torsdags beslutade Polens författningsdomstol att aborter av skadade foster strider mot konstitutionen. Sedan dess har massiva protester brutit ut i flera delar av landet.

Under söndagen flyttade några demonstranter från gatorna till kyrkorna. Aktivister ska ha skanderat utanför och inne i kyrkor mitt under söndagsmässan i bland annat Warszawa, Gdansk och Poznan.

Den polska polisen har lagt upp en video från staden Szczecinek i norr, där unga kvinnor syns ha omringat en präst.

– Gå tillbaka till kyrkan!, skanderar kvinnorna i klippet.

Polisen använde tårgas

Samtidigt, i Katowice i södra Polen, ska ett trettiotal medlemmar ur högernationalistiska Allpolsk ungdom ha gått in i demonstrationen. Där uppstod sammandrabbningar som fick polisen att svara med tårgas för att skingra folkmassorna.

Även från andra städer har det kommit rapporter om högernationalister som gått till attack mot demonstranter. Vid en kyrka i Warszawa ska en kvinna ha knuffats ner för en trappa då hon försökte gå in i byggnaden, skriver AP.

”Kränker mänskliga rättigheter”

Redan innan torsdagens beslut hade Polen en mycket strikt abortlag. I fjol utfördes drygt 1 000 aborter i landet. 98 av dem grundades i att fostret var skadat – vilket alltså är olagligt i och med den nya domen, skriver BBC.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, menar att den nya lagen kränker mänskliga rättigheter.

”Att ta bort det grundläggande för nästan alla lagliga aborter i Polen resulterar i ett förbjudande och kränker mänskliga rättigheter”, skriver hon på Twitter.

Se mer

I somras utbröt protester i Polen om regeringens avtal om att förebygga våld mot kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.