Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protester vid Slussen – vill hindra rivningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alexandra Karlsson

Den första etappen i bygget av "nya Slussen" är i gång.

Men under tisdagsmorgonen fanns personer från föreningen "bevara Slussen" på plats vid Kolingsborg för att stoppa byggnadsarbetarna.

– Vi vill att man ska stoppa rivningen och rädda konsten, säger Jan Ohlin, talesperson och presskontakt för föreningen "bevara Slussen".

I förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Stockholm igenom beslutet om att "nya Slussen" ska byggas och Finansborgarråd Karin Wanngård (S) var glad efteråt.

– Äntligen. Det är klart att det här är ett jättestort beslut. Det är byggtid och det kommer att påverka många människor. Men samtidigt är det väldigt glädjande att bygga ett Slussen för den moderna stockholmaren, sa hon .

Alla partier utom Sverigedemokraterna var eniga och beslutade enligt kommunstyrelsens förslag, vilket innebär rivning och nybygge av trafikplatsen och båtslussen i Slussenområdet mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm.

"Gjort en mänsklig kedja"

Första etappen, att riva Kolingsborg invändigt, är dock redan i gång. Något som fått personer från föreningen "bevara Slussen" att agera.

Under tisdagsmorgonen hade en skara samlats vid Kolingsborg för att stoppa byggnadsarbetarna.

– Vi har gjort en mänsklig kedja och står armkrok med varandra. Det är 20-30 personer här, säger Jan Ohlin, talesperson och presskontakt för föreningen "bevara Slussen".

"Visa konsten"

Föreningen vill i grund och botten stoppa hela projektet men just nu läggs fokus på att bevara de gamla väggmålningarna från konstnären Ingemar Callenberg som hittats i Kolingsborg.

– Vi tycker inte att man ska riva något innan man har visat konsten för allmänheten, gjort den tillgänglig och har en plan för den, säger Ohlin.

Han fortsätter:

– Just nu känns det som en bra sak att stå här och ingen arbetare har kommit in genom grindarna. Vi kommer köra 45 minuter i dag och hoppas på gehör.

Rivningen av Kolingsborg förväntas pågå till och med januari nästa år. Men hela projektet beräknas kosta 12 miljarder kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.