SLÄCKT FACKLA. Protesterna mot Kinas behandling av Tibet tvingade arrangörerna att sätta facklan på en buss för att skydda den mot demonstranter. Foto: Reuters
SLÄCKT FACKLA. Protesterna mot Kinas behandling av Tibet tvingade arrangörerna att sätta facklan på en buss för att skydda den mot demonstranter.  Foto: Reuters

Protester tvingade polisen släcka OS-facklan

Publicerad
Uppdaterad
Polisen i Paris beslutade på måndagen att avbryta stafetten med OS-facklan på grund av vilda protester.
Facklan släcktes, placerades på en buss och "evakuerades till okänd ort"
Säkerhetsansvariga tvingades släcka OS-facklan och avbryta ceremonin på grund av de våldsamma protesterna i Paris. 
- Underbart!
En glädjestrålande kvinna delade spontant ut kyssar när nyheten om att OS-elden släckts nått fram till demonstrationen på Trocadero, mitt emot Eiffeltornet.
- Vi är inte emot kineserna och OS, men vi står på tibetanernas sida, förtydligade hon.
Jean-Paul Ribes, ordförande i tibetanska stödkommittén, var mycket glad över nyheten.
- De hade kunnat fortsätta springa med en släckt fackla, det hade varit en vacker symbol, sade han leende.

Tänd på nytt

När facklan var släckt försvann polisen med den på en buss för att undvika demonstranterna. Facklan togs nedför en väg utmed floden Seine och efter en stund kunde den tändas på nytt, rapporterar tv-kanalen Sky News.
Men elden brann inte länge innan den slockande på nytt. Enligt Le Figaro hänvisade polisen den här gången till "tekniska problem".

Burop mötte polisen

Omkring 3 000 poliser har till uppdrag att skydda OS-facklan under tiden den är i Paris. Ceremonin startade vid lunchtid på måndagen vid Eiffeltornet och möttes av vilda protester.  Demonstranter kritiserar Kinas politik i Tibet.  Demonstranterna möttes av polis som tvingade folk att stoppa undan sina flaggor.
Brandkåren tvingades gripa in för att plocka ned en svart protestflagga som hissats i Eiffeltornet.
- De tvingar folk att stoppa undan de tibetanska flaggorna, annars kommer de plocka in folk, sade en kvinna på platsen.
- Vidrigt!
Buropen haglade mot de franska poliserna efter det att de med våld slitit en tibetansk flagga ur händerna på en tibetansk kvinna som ropat slagord om ett fritt Tibet. Alldeles intill fälldes en man till marken när han försökte ta tillbaka sin flagga från polisen.

Flera personer arresterade

Samtidigt ropade en annan man att det som skedde var "en skam i de mänskliga rättigheternas land!" Då fördes han snabbt bort till ett av polisens fordon, rapporterar TT:s medarbetare som bevittnande händelsen i närheten av Eiffeltornet, det vill säga inte längs OS-facklans kortegeväg.
Sky News rapporterade att fyra personer arresterats.
Efter allt kaos så är nu OS-facklan återigen i rörelse, i händerna på David Douillet, dubbel OS-etta och flerfaldig världsmästare i judons tungviktsklass.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag