Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protester sprider sig över USA

Sammandrabbning mellan polis och demonstranter nära Vita huset.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kristin från Washington DC berättar att hon känt sig ledsen och upprörd sedan hon såg filmen från Minneapolis i måndags. - Det får mig att inte vilja skaffa barn, som behöver växa upp i den här världen, säger hon.Foto: Tomas Kvarnkullen
Mikayla säger att många har fått nog av att inte ha blivit lyssnade på under flera år. - Låt staden brinna till dess att rättvisa har skipats, säger hon om protesterna i Minneapolis.Foto: Tomas Kvarnkullen

WASHINGTON DC. Protesterna efter George Floyds död sprider sig över hela USA. 

Under natten mot lördag samlades hundratals demonstranter framför polisens högkvarter i Dallas.

Demonstranter har även tågat till Vita huset, där tumult bröt ut. Polisen stängde Vita huset och ingen tilläts komma in eller lämna området enligt CNN.

– Vi kan inte fortsätta att bli behandlade så här, säger Kristin, en av av demonstranterna. 

George Floyds död i måndags och de lokala myndigheternas hantering av efterspelet har orsakat dramatiska protester i Minneapolis och St Paul under flera dagar. Nationalgardet har kallats in och utegångsförbud har utlysts under nattetid i Minneapolis och St Paul. 

Polis och demonstranter drabbade samman i New York. Ett 30-tal personer greps, däribland en man som försökte använda knogjärn på en polis enligt New York Post

Även i flera andra städer i USA har demonstranter samlats för att protestera, som Phoenix, Louisville, Memphis, Columbus och Houston.

I vissa städer har det varit oroligt, som i Atlanta i Georgia där demonstranter kastade sten mot poliser och CNN:s huvudkontor. På tv-bilder syntes även en bil sättas i brand. 

I San Jose i Kalifornien slog demonstranter sönder fönsterrutor och blockerade en motorväg. 

Secret Service ingrep mot man

Under natten mot lördag samlades en stor folksamling i huvudstaden Washington DC för att gemensamt gå mot Vita huset. I samband med demonstrationen utanför utbröt tumult när Secret Service ingrep mot en man, som senare fördes bort från folksamlingen. 

Enligt CNN spärrades låstes dörrarna till den del av byggnaden där Vita husets journalister har sina arbetsplatser. Secret Service släppte dessutom inte ut någon från området, enligt tv-kanalen. 

Flera av demonstranterna var mycket känslosamma när de samlades cirka två kilometer från Vita huset. 

De förklarade vilket budskap de ville skicka till resten av världen om vad som skett i USA och att det som hänt George Floyd har hänt så många gånger tidigare. 

– Jag är ledsen för familjen, George Floyd och hans familj som presidenten inte ens har känts vid. Jag känner mig sårad för mina vänners skull och för de svarta män jag har känt i mitt liv… Det är svårt. Jag tänker bara visa vad jag tycker och visa människor att vi bryr oss och att vi inte kan fortsätta att behandlas så här, säger Kristin, en av de som gick med i tåget till Vita huset. 

”Det får mig att inte vilja skaffa barn”

När hon talar om vad som hände i Minneapolis rinner tårar längs med kinderna. 

– Det här är svårt att hantera. Jag har inga barn, men det får mig att inte vilja skaffa barn, som behöver växa upp i den här världen. Det är nästan overkligt, säger hon. 

En annan demonstrant, Mikayla, säger att George Floyds död i Minneapolis har inneburit att många har fått nog. Hon säger att hon ställer sig bakom de våldsamma protesterna i staden de senaste dagarna. 

– Jag tror att alla gör detta för att de är utmattade, efter att inte ha blivit lyssnade på år efter år. Jag tycker helt ärligt att det är rätt, låt staden brinna till dess att rättvisa har skipats, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.