Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protester mot Trump – när hjältar från D-dagen hyllas

Donald Trump och Theresa May kommer hylla veteranerna från d-dagen under onsdagen.
Foto: VICKIE FLORES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även drottning Elizabeth kommer närvara.
Foto: STR / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På torsdag har det gått 75 år sedan D-dagen som slutade med att Frankrike befriades.
Foto: GEORGE STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Den 6 juni landsteg hundratustentals soldater stränderna i Normandie.
Foto: PRESSENS BILD / PRB PRESSENS BILD

Invasionen av Normandie var den dittills största militära operationen som världen någonsin skådat. 

Under onsdagen hyllas krigshjältarna under en ceremoni som närvaras av drottning Elizabeth, Theresa May och Donald Trump. 

I morgon torsdag, den 6 juni, har det gått 75 år sedan de allierade sjösatte ett av historiens mest berömda slag. 

Från luften och stränderna invaderade hundratusentals trupper Frankrike för att befria det naziockuperade landet. 

Uppskattningsvis 425 000 människor miste sina liv under slaget om Normandie mellan 6 och 25 juni, skriver Business Insider. Invasionen, kombinerat med tyskarnas nederlag i öst, resulterade så småningom i landets kapitulering. 

Under onsdagen kommer hjältarna från invasionen att hyllas i brittiska Portsmouth, skriver The Guardian. 

Donald Trump och drottningen hyllar veteranerna från D-dagen

Krigsveteraner, släktingar till stupade soldater, politiker och kungligheter kommer att närvara under en minnesceremoni under onsdagen som präglas av ett stort säkerhetspådrag. 

Anledningen är de prominenta gästerna som väntas närvara: USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May och drottning Elizabeth. 

Southsea Common, där ceremonin äger rum, är omgivet av stängsel, vägspärrar och kontrollpunkter. Invånarna uppmanas att inte flyga drönare över området, skriver The Guardian. 

Protester mot Donald Trump väntas

Samtidigt väntas protester mot Donald Trump hållas i området. Men många hyser förhoppningar om att den amerikanska presidentens närvaro inte ska överskugga hyllningarna av krigsveteranerna. 

– Donald Trump är en splittrande figur men så som jag ser det så måste USA:s president bli inbjuden till minneshögtiden för Europas befrielse från fascismens tyranni. För mig spelar det ingen roll vem som är presidenten i det sammanhanget. Det handlar om titeln, snarare än personen, säger James Batney, som driver ett museum om D-dagen i området, till The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.