Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter och polis drabbar samman i Iran

Regeringen har erkänt att de sköt ner flygplanet av misstag.
Bilder från lördagens protester.Foto: MIDDLE EAST IMAGES / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES
Bilder från lördagens protester.Foto: MIDDLE EAST IMAGES / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES

Ilskan har växt sig stor i Iran efter regimens erkännande att man av misstag skjutit ner passagerarplanet med 176 personer ombord. 

För andra dagen i rad hålls protester i Teheran under söndagen och på söndagskvällen eskalerade situationen. 

På videor på sociala medier syns hur demonstranter och polis drabbar samman, skriver Bloomberg.

På lördagen kom beskedet: det var iransk militär som av misstag skjutit ner Boeing-planet utanför Teheran under onsdagsmorgonen. Alla 176 människor ombord dog. 

Medgivandet fick den ansvarige befälhavaren att säga att önskade att han var död, och världsledare att fördöma nedskjutningen.

Under helgen har ilskan spridit sig i Teheran och på lördagen samlades uppemot tusen personer utanför Amir Kabir-universitetet i huvudstaden. Där tände man ljus för offren och protesterade mot regimen. Demonstranterna krävde Ayatolla Seyyed Ali Khameneis avgång, men har också vänt sig mot den dödade generalen Qassem Soleimani. På bilder från platserna syns demonstranter riva itu och elda upp bilder av honom. 

En kvinna tänder ljus för offren i flygkraschen under lördagens demonstration.Foto: Kassem Hamadé

Polis svarade med tårgas

Iranska polisen avfyrade tårgas mot demonstranterna, enligt nyhetsbyrån Reuters. Många demonstranter skanderade ”död åt diktatorn”, skriver nyhetsbyrån. 

Och på söndagen tog demonstrationerna ny fart. Protester bröt då ut på flera platser i landet, bland annat utanför två universitet i Teheran. 

På videor som cirkulerar i sociala medier hörs en grupp demonstranter ropa ”De ljuger om att vår fiende är USA, vår fiende är här”, skriver Reuters. 

Och på söndagskvällen eskalerar situationen. 

Enligt Bloomberg syns det på videor från platsen att demonstranter och polisen har drabbat samman. Tidningen skriver att man hör regimkritiska ramsor skandera över platsen och att blodspår från sammandrabbningarna rinner längs gatan. 

Enligt demonstranter i videorna ska polisen åter ha använt tårgas mot folkmassan och gripit flera personer.

Foto: MIDDLE EAST IMAGES / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES
Polisen svarade med tårgas mot demonstranterna på lördagen.Foto: MIDDLE EAST IMAGES / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES

Trump twittrade om stöd till demonstranterna

Under lördagens protester greps flera personer. En av dessa var den brittiska ambassadören i Iran Rob Macaire. Enligt brittiska medier greps han under lördagskvällen och höll kvar en stund innan han åter släpptes. 

Ambassadören har sedan frisläppningen twittrat att han gick på vad han trodde var en minnesstund för flygkraschens offer, och att han gått från platsen när demonstranter börjat skandera. 

På lördagskvällen twittrade USA:s president Donald Trump ut sitt stöd till demonstranterna – både på engelska och på persiska. 

Trump skrev då att världen tittar åt Irans håll och att han inspireras av demonstranternas mod. 

På söndagen, när protesterna åter blossat upp i Teheran, twittrade han igen. Då valde han i stället vända sig till regimen: 

”Till ledarna i Iran – DÖDA INTE ERA DEMONSTRANTER. Tusentals har redan dödats eller spärrats in av er, och världen ser er. Desto viktigare, USA ser er. Sätt på ert internet igen och låt journalister gå fritt! Stoppa dödandet av ert fina iranska folk!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1216356280933273600

Allt du behöver veta om flygkraschen – och vad som hände efter den:

Allt du behöver veta om konsekvenserna efter flygkraschen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.